Kedi Köpek Kan Tahlili(Testi), Röntgen Fiyatları – 2024
Kedi ve köpekler biz insanlar gibi konuşamasalar da hastalık belirtilerini farklı yollarla belli ederler. Belirtilerin farkına varabilmek amacıyla titiz bir gözlemci olmak gereklidir. Olağan dışı hareketler sergilemesi veya garip sesler çıkarması bir şeylerin yolunda olmadığını gösterir. Veteriner hekimler, böyle durumlarda doğru teşhis için röntgen ve kan testi isteyebilirler. Erken teşhisin hayati öneminden dolayı belirtiler olmasa da periyodik olarak gerekli tetkikler yapılmalıdır.
İnsanlarda olduğu gibi çeşitli sebeplerle kedi ve köpek kan tahlili (testine) veya röntgen çekilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Tedavi sürecinde ya da periyodik kontroller esnasında gerekli tetkiklerin yapılması erken teşhis açısından oldukça önemlidir. Hayvan hastaneleri ve veteriner kliniklerinin çoğunda gelişen teknoloji sayesinde gereken tetkikleri yapabilecek donanım mevcuttur. Kedi köpek kan tahlili ve röntgen çekimi konusunu, fiyatları ile ayrıntılı olarak inceledik.
Kedi Köpek Kan Tahlili Ücretleri
Üsküdar veteriner olarak İstanbul Veteriner Hekimler Odası alt sınır ücret tarifesini uygulamaktayız. Kan tahlili olarak en temelde hemogram ve biyokimyasal değerlere bakılmaktadır. Hemogram ücreti kedi ve köpekler için 1100 TL’dir.
Biyokimyasal değerler ise böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlarının değerlerine bakılır. Biyokimyasal parametre başı 400 TL’dir. Ortalama bir tabloda 5 parametre bakılabilir. Bu da 2000 TL civarında olacaktır. Hekimin muayenesi sonucu parametre sayısı artabilir veya azalabilir.
Kedi Köpek Röntgen Fiyatı
Kedi ve köpekler için röntgen ücretleri ortalama 900 TL’dir. Röntgen çekimi genellikle tek poz ile sınırlı kalmaz. İlk pozdan sonra her pozda aşağı yukarı yarısı kadar bir ücret talep edilir. Röntgen çekimlerinde genellikle 2 doz yeterli olabilmektedir. Fakat bazı vakalarda daha fazla röntgen çekilmesi gerekebilir.
Muayene, randevu ve bilgi almak için bizi arayabilirsiniz.
Kedi Kan Tahlili Ne Zaman Yapılır?
Kedi kan tahlili adıyla kullanımı da olan kedi kan testi yapılmasına veteriner hekimler karar vermektedir. Kedi kan tahlili yapılmasını gerektiren başlıca sebepler şunlardır:
- Hastalık belirtilerinin olması,
- Yaralanma sebebiyle yapılacak cerrahi müdahale öncesinde,
- Periyodik kontrollerde kan değerlerinin kontrolü amacıyla,
- Kedi kısırlaştırma gibi anestezi gerektiren müdahaleler öncesinde,
- Kuduz kan titrasyon testi yapılması,
- Kan gurubunun belirlenmesi.
Veteriner hekimin kedi kan tahlili istemesini kötü bir durumun habercisi gibi algılamak yanlış olacaktır. Yapılan tetkikler sadece hastalık sebebiyle değil, kedinin sağlığını kontrol altında tutmak amacıyla da uygulanmaktadır. Kedi kan testi amacıyla diğer adıyla biyokimya denilen kedi kan tahlili ve tam kan sayımı (hemogram) yöntemleri kullanılır. Kedi kan testi sonuçları veteriner hekimler açısından yol haritası değerindedir.
Köpek Kan Tahlili Ne Zaman Yapılır?
Veteriner hekimlerin fiziki muayeneyle yaptıkları teşhisler tam anlamıyla yeterli olmamaktadır. En sağlıklı tanıyla tedaviye başlamak amacıyla köpek kan testi yaptırmak veterinerin kararı olacaktır. Köpeklerin sağlığını kontrol altında tutmak amacıyla belli aralıklarla köpek kan testi uygulanır. Köpek kan tahlili, check-up esnasında metabolizmaya ait en ayrıntılı bilgileri içerdiğinden altın değerindedir. Periyodik muayene haricinde şu nedenlerle de köpek kan testi yapılabilmektedir:
– Enfeksiyon hastalıkları bulguları,
– Kansızlık şüphesi,
– Aşırı ve ani kilo kaybı gözlenmesi,
– İştahsızlık ve halsizlik belirtileri,
– Aşılama ve cerrahi müdahale öncesi kontrol,
– Kuduz kan titrasyon testi,
– Kan gurubunun tespit edilmesi.
Kedi Kan Tahlili Nasıl Yapılır?
Kedi kan tahlili 3 adımda gerçekleşir.
- Adım: Kan alınacak kedinin açlık durumunun ayarlanmasıdır. Veterinere danışılarak, kedi kan testi öncesi ne kadar süre aç kalması gerektiği öğrenilmelidir. Açlık durumu kan değerlerini etkilediğinden, doğru sonuçlara ulaşmak için önemli detaydır.
- Adım: Kediden kanın alınması sürecidir. Veterinerler aldıkları eğitim gereği kedi kan testi amacıyla kullanılacak en uygun damarı bilirler. Öncelik sırası ön ayaklar, arka ayaklar ve boyun damarları şeklindedir. Ayaklardan kan alırken turnikenin kullanılması damarları belirginleştirecektir. Bazı durumlarda kan alınacak bölgenin kolay görülmesi amacıyla tüylerin tıraş edilmesi gerekir.
- Adım: Kedi kan tahlili sebebiyle alınan kanın laboratuvara gönderilmesidir. Veterinerler tüplere alınan kanın uygun koşullarda laboratuvara ulaşması için gerekli tedbirleri alırlar. Kanın bozulmaması için soğuk ortamda ve vakit kaybetmeden kedi kan testi yerine ulaşması gerekmektedir.
Köpek Kan Tahlili Nasıl Yapılır?
Köpek kan tahlili maksadıyla kan alma kedilere nazaran daha kolay olmaktadır. Köpeklerin veterinerle iletişiminin iyi olması kan alınmasını kolaylaştıracaktır. Veterinerler kan almak için öncelikle pati ve bacak bölgesindeki damarları tercih etmektedir. Turnike yardımı ile belirginleşen damarlar köpek kan tahlili işleminin hızlı olmasına yardımcı olur. Kan alınacak bölge alkol ile dezenfekte edildikten sonra kan alımına başlanır.
Köpek kan testi için alınan kanın bozulmadan laboratuvara ulaşması sağlanmalıdır. Laboratuvarda yapılan köpek kan testi kan hücrelerinin sayısı ve şeklinin incelenmesindir. Köpek kan testi veterinerlerin doğru karar vermesinde büyük rol oynarlar. Köpek kan tahlili sonuçlarına göre tedavi yöntemi belirlenmektedir.
Kedi Köpek Röntgen Neden Çekilir?
Hayvanların hastalıklarının teşhisinde veterinerler tarafından farklı tetkiklere ihtiyaç duyulmaktadır. Röntgen ve özel görüntüleme cihazlarıyla yapılan tetkikler en sık kullanılan yöntemler arasındadır. Gelişen teknoloji sayesinde ilaçlı veya CT röntgen teknikleri sayesinde ileri seviye görüntüleme yapılabilmektedir. Hem kedi röntgen çekimi hem köpek röntgen çekimi başlıca şu nedenlerle yapılmaktadır:
Yumuşak doku zedelenmelerinin tespiti,
Kırık- çıkık kemiklerin tespiti,
İç organların incelenmesi,
Kalp hastalıklarında teşhisin konulması,
Diş hastalıklarının teşhisi,
Vücutta bulunan yabancı cisimlerin tespiti.
Kedi Röntgeni Nasıl Çekilir?
Kedilerde kullanılan röntgen cihazı insanlarda kullanılan cihazlarla aynı çalışma mantığında üretilir. Radyasyon içeren ışınlar kullanılarak kedilerin anatomik görüntülemeleri yapılır. Kedilerin fazla hareketli olmaları kedi röntgen çekiminde istenen hareketsizliği bozar. Hareketsiz durmaya zorlamak başka sorunlara sebep olacaksa, sakinleştirici ilaçlar kullanılabilir. Özellikle belli bölgenin röntgeni çekilebileceği gibi kedi röntgen filmi tüm vücut için de çekilebilir. Tümör, kist, sindirim sistemi ve kalp hastalıkları gibi durumlarda ilaçlı kedi röntgen çekimi yapılır. Verilen ilaç nedeniyle doku/organda oluşan kontrast renkler analizin doğruluk oranını artırmaktadır.
Kedi Röntgen Fiyatı?
Kedi ve köpekler için röntgen fiyatı aynıdır. Röntgen ücretleri 900 TL civarındadır.
Köpeklerde Röntgen Nasıl Yapılır?
Kedi ve köpek röntgen çekimi esasları arasında çok fazla farklılık bulunmamaktadır. Aradaki farkın büyük bölümü genellikle kedilerin daha hareketli, köpeklerin ise biraz daha sakin yapıya sahip olmalarıdır. Köpek röntgen filmi çekilirken sabit durmasını sağlamak amacıyla birileri tarafından tutulması gerekecektir.
Radyolojik görüntülemeler veteriner gözetiminde gerçekleştiğinden köpeğine zarar vermeyecek en uygun pozisyon seçilir. Röntgen ışınlarının yarattığı renk kontrastları sayesinde ister bölgesel ister tüm vücut görüntülemesi yapılabilmektedir. Köpek röntgen çekiminde kullanılan teknolojik yöntemlerle ileri seviyede tetkikler yapma imkanı bulunur.
Köpek Röntgen Fiyatları?
Köpek röntgen filmi fiyatı 900 TL’dir. Belirlenen rakam alt limiti ifade ettiğinden gerçek tutarı öğrenmek maksadıyla veteriner hekimin muayene etmesi gereklidir. Fiziki muayene sonucunda radyolojik görüntülemede hangi yöntemin kullanılacağı fiyatları değiştirmektedir. Radyolojik görüntüleme cihazların özellikleri, kullanılan malzemelerin maliyetleri ve kliniğin ücret politikası gibi sebepler köpek röntgen toplam maliyetini etkilemektedir.