Kuduz Titrasyon Testi


Dr. Pati Veteriner Kliniğine bal isimli kedimle gidiyorum balim mantar hastalığına yakalanmıştı 4 ay kısa bir surede mantar hastalığını iyileştirdik. Dr. Pati’ye çok teşekkür ediyorum. Yaklaşık 2 senedir Dr. Patiye gidiyorum ilgi çok güzel her şey için çok teşekkür ediyorum.

-Murat Dinç





Pet hayvanlarına sahip kişiler için ‘Kuduz titrasyon testi nedir?’ sorusu oldukça önemlidir. Bu kuduz titrasyon testleri Avrupa Birliği ülkeleri tarafından pet sahibi kişilerin yaptırması zorunlu olan düzenlemelerdir. Özellikle yurtdışına pet hayvanları ile seyahat edecek olanlar bu testi yaptırarak bu düzenlemede yer alan ülkelere gidebilirler.

Her ülke farklı kurallara sahiptir ve pet sahibi olan kişiler için yurtiçi ve yurtdışı seyahat prosedürleri değişebilmektedir. Eğer Avrupa ülkesine petiniz ile gitmeye karar verdiyseniz uyulması gereken kuralların başında kuduz titrasyon testi gelmektedir. Kuduz titrasyon testleri hakkındaki her şeyi üsküdar veteriner kliniğimize başvurarak öğrenebilirsiniz. Bununla birlikte kuduz titrasyon testini kliniğimizde yaptırmak için 0533 498 96 62 telefonumuzu arayarak tüm işlemleri tamamlayabilirsiniz.

Kuduz Titrasyon Testlerinin Önemi Nedir?

Yapılması planlanan yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerin herhangi bir engelle karşılaşmaması için evcil hayvanlara bu testlerden yaptırmak gereklidir. Evcil hayvanlarını bırakabileceğiniz bir yer yoksa ve yanınızda götürmek istiyorsanız bazı kurallara uymak zorunda kalabilirsiniz. Bu kurallardan biriside Avrupa Birliği yönetmeliğinde olan kuduz titrasyon testi olarak karşımıza çıkar. Bu yönetmelik Avrupa ülkelerine yapılacak olan seyahat kurallarını içermektedir. Eğer bu ülkelerden farklı bir yere gidiyorsanız gittiğiniz ülkedeki kuralları bilmekte yarar vardır.

Kuduz titrasyon testlerinin bir önemi ise evcil hayvanınızı yolculuk yapacağınız ülkeye götürebilmektir. Eğer hayvanınız bu testlerden olduysa ve düzenli olarak aşılarını yaptırıyorsa onlarla birlikte yolculuğa kolayca gidebilirsiniz. Ancak bu kurallar yerine getirilmediği taktirde yolculuk yapma durumunuz kısıtlanacak ya da gerçekleşmeyecektir. Bu testlerin önemi de burada ortaya çıkmaktadır.

Kuduz Titrasyon Testi Prosedürleri

Bu testler için uygulanan düzenlemeler yurtiçi ve yurtdışı prosedürler olarak farklılık göstermektedir. Pet sahibi iseniz yerine getirmeniz gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar, Avrupa Birliği ülkelerinde standart kurallar dahilinde hazırlanmıştır. Ancak farklı bir ülkeye gidilecekse o ülkenin kurallarına göre hareket etmelisiniz.

Kuduz Titrasyon Testi Yurtiçi Prosedürleri

Bazen zaman sıkıntısından veya başka bir seçenek olmadığı için petlerle yolculuk yapmak zorunda kalınabilir. Bu durum hem pet sahibi için hem de evcil hayvanlar için oldukça stresli bir süreçtir. Böyle durumlarda stresi daha fazla yükseltmemek için toplu taşıma kurallarını bilmekte fayda vardır. Bu kuralları şöyle sıralarsak:

  • En sık tercih edilen yöntemlerden birisi uçak yolculuğudur. Hava yollarında uyulması gereken kuralların en başında pet hayvanlarınızın kilosu gelmektedir. Hayvanınızın 8 kilogramı geçmemesi ilk şartlardan birisidir.
  • Kullanacağınız hava yolu firmasını önceden arayarak evcil hayvanınız için rezervasyon yapmalısınız. Ayrıca petiniz için gerekli sağlık raporunuz yanınızda olmalıdır.
  • Otobüs ile yolculuk yapıyorsanız, evcil hayvanlarınızla seyahatleriniz taşıma şirketlerine göre değişebilmektedir. Bazı taşıma şirketleri sıkıntı çıkarmazken, bazıları izin vermeyebilir. Veterinerinizden aldığınız sağlık raporunu da yanınızda götürmelisiniz.

Kuduz Titrasyon Testi Yurtdışı Prosedürleri

Avrupa Birliği ülkelerine petiniz ile yolculuk yapacaksanız yerine getirmeniz gereken kuralların en önemlisi kuduz titrasyon testleridir. Eğer evcil hayvanınız ilk defa yurtdışına çıkacaksa 4 ay öncesinden bu testleri almanız gerekmektedir. Onaylı test raporlarının geçerli olabilmesi için 3 ay geçmesini beklemelisiniz. Bu süre dolduktan sonra gerekli işlemler için gümrük müdürlüğüne gidilmelidir.

Petleriniz ile yapacağınız yurtdışı seyahatlerinin içindeki bir başka kural ise hayvanlarınızın mikroçip taşıma zorunluluğudur. Bu mikroçipler veterineriniz aracılığı ile takılır ve mikroçiplerde hayvanınıza ait barkod numarası bulunur. Ayrıca petiniz ile birçok defa yurtdışı seyahati yaptıranların tekrar kuduz titrasyon testi yaptırmasına gerek yoktur. Hayvanlarınıza düzenli olarak aşı yaptırmanız yeterli olacaktır.

Kuduz Titrasyon Testi Nasıl Yapılır?

Bu testi yapabilmek için öncelikle petinizden kan örneği alınmaktadır. Kan örneğinden sonra belirli test aşamaları gerçekleştirilir. Ayrıca pet sahibinin bu teste yönelik form ve dilekçe doldurması da gereklidir. İstenilen belge ve raporlar testi yaptıracağınız veteriner kurumu tarafından sizler için hazırlanmaktadır. Kan örneğinin alımı ile birlikte Ankara Merkez Veteriner Kontrol Ve Araştırma Müdürlüğü’ne gönderilmektedir. Testler hakkında bilgi almak istiyorsanız kliniğimize başvurabilirsiniz.

Kuduz Titrasyon Testi Geçerlilik Süresi

Kuduz titrasyon testi eğer uygun çıkarsa ve kuduz aşılaması düzenli olarak yapılırsa ömür boyu geçerlilik süresine sahiptir. Eğer düzenli olarak kuduz aşısı yapılmıyorsa bu testlerin geçerliliği 1 yıl sürmektedir. Ancak yurtiçi ve yurtdışı yolculuklarınız öncesinde hayvanınıza ait olan sağlık raporu almak zorunludur. Bu sağlık raporlarını Tarım ve Orman Bakanlığı il müdürlüklerinden tedarik edebilirsiniz.

Kuduz Titrasyon Testi İçin Gerekli Olan Şeyler

Testleri yapabilmek için gerekli olan şeyleri sıralayalım:

  • Öncelikle aşı karnesine sahip olmanız gerekmekte,
  • Doldurulması gereken formlar,
  • Test yaptırmak için belirli bir ücret ödemesinin yapılması gerekilen adımlardır.

Kuduz Titrasyon Aşamaları



4.5 Ay


Seyahat planından 4.5 ay önce kuduz titrasyon için kliniğe başvurun.


3 ay


Petinizi yurt dışına götürebilmek için kuduz titrasyon testi tüm prosedürler tamamlandıktan sonra 3 ay geçmesi gerekiyor. 4.5 aylık sürecin içerisine dahildir.


Kuduz Aşısı


Kuduz titrasyon testinden en az 1 ay önce kuduz aşısı yapılmış olmalıdır.


Mikroçip


Yurt dışı seyehatları için mikroçip şartı bulunmaktadır. Mikroçip uygulamasını yaptırmalısınız.


İlçe Tarım Onayı


Kuduz titrasyon testi tamamlandıktan sonra bağlı bulunan tarım ilçe veya tarım il müdürlüklerinden randevu alınıp kuduz titrasyon testi yapılan evcil hayvan ile gidilerek raporun onaylatılmaktadır. Böylece tüm süreç sonlanmış olacaktır.

Seyahatlere Evcil Hayvan Götürme Şartları

Öncelikle hangi ülkelerin evcil hayvan kabul edip etmediğini öğrenmek gereklidir. Hayvanınıza mikroçip taktırmak yapılması gereken en önemli şeylerden birisidir. Ancak bu tarz çipleri taktırmak yolculukların yanı sıra hayvanınız için bir şikayet gelmesi durumunda da faydalıdır.

Yolculuğunuz öncesi hangi cins hayvanların yolculuk yapıp yapmayacağı kontrol edilmelidir. Tarım İl Müdürlükleri’ndeki yasak ırklar başlığını araştırmalısınız. Pitbull, Bull terrier gibi köpek cinslerinin uçaklarda seyahat yapılmasına izin verilmemektedir.

Mikroçip Nedir? Nasıl Çalışır? hakkında daha fazla bilgi sahibi olun.

Hayvanlarınıza kuduz titrasyon testlerini mutlaka yaptırmalısınız. Bazı ülkeler bu şartı gerekli koşmazken, bazıları bu şartlara uyulmasını istemektedir. Ancak her ihtimale karşı kuduz aşısı yaptırmak avantajlı bir durumdur. Yolculuk öncesi gidilecek olan ülkenin pet hayvan kabul şartlarını öğrenmelisiniz. Bu şartlar ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. Bazı ülkelere giderken petinizi yanınıza alamama durumu ortaya çıkabilmektedir. Evcil hayvanlarınız kargo bölümünde yolculuk yapabilir. Bütün bu durumları göz önüne alıp iyi bir şekilde araştırmalısınız.

Yurtdışı Yolculuk Yapılması Yasak Olan Evcil Hayvanlar

Yurtdışı seyahatlerinde bazı cins hayvanlar alınmamaktadır. Yasak olan bu cinsler:

  • Pitbull Terrier,
  • Amerikan Pitbull,
  • Staffordshire Bullterrier,
  • Amerikan Bulldog,
  • Kangal,
  • Kafkas çoban köpeği,
  • Mastino Napoleta olarak sıralanabilir.

Hava Yolculuklarında Evcil Hayvan Taşıma Şartları

Kabinlerde ve kargo bölümlerinde evcil hayvan taşıyabilmenin gerekli düzenlemeleri vardır. Evcil hayvanınızla yapacağınız seyahatin önceden rezervasyon yapılması gerekmektedir. Ayrıca bu rezervasyonun onaylı şekilde gözüktüğünden emin olmalısınız. Hangi tür uçağa bindiğinizde evcil hayvanınızın taşınmasında kritik bir rol oynamaktadır. Çünkü taşınacak olan evcil hayvanlar belirli bir sınırlamaya tabi tutulmaktadır.

Öncelikle evcil hayvanlarınızın kafeslerinde mutlaka isimleriniz ve iletişim bilgileriniz yazılmalıdır. Petlerinize ait sağlık belgesi ve aşı kağıtlarının yanınızda olduğundan emin olmalısınız. Evcil hayvanınız içinde bulunduğu kafesle birlikte 8 kilogramı geçmemelidir. Bu kafeslerin belirli boyut ölçüleri vardır. Bu ölçüler 23 cm yükseklik ve 30 cm genişliğinde olmalıdır. Eğer bu boyut ölçüleri uygunsa evcil hayvanınızı kabin bölümünde taşıyabilirsiniz. Evcil hayvanlara alerjisi olan yolcular varsa bunlar önceden bildirilmeli ve işlem ona göre yapılmalıdır.

Otobüslerde Evcil Hayvan Taşıma Şartları

Karayollarının taşıma yönetmeliğinde kuduz titrasyon testi için bazı şartlar belirtilmiştir. Öncelikle aşı karnesi olan köpek, kedi ve kuş evcil hayvanları özel kafeslerinde olacak şekilde seyahat edebilmektedir. Ancak burada belirtilen en önemli şey evcil hayvanlar bagaj bölümünde değil sahibinin kucağında olacak şekilde yolculuk yapabilmektedir.

Evcil hayvan olarak taşınabilen hayvanlar köpek, kedi ve kuşlardır. Petler, koli ve çanta gibi ürünler içerisinde taşınmamalıdır. Her hayvanın kendine özel kafesi olmalıdır. Evcil hayvanların dış görüntüsüne dikkat edilmelidir. Evcil hayvanlar temiz ve sakin görünümlü olmalıdır. Bazı taşıma firmaları kötü görünümde olan evcil hayvanları kabul etmemektedir. Ayrıca evcil hayvanınıza ait sağlık raporu veya aşı karnesini yanınızda taşımalısınız.

Tren Yolculuklarında Evcil Hayvan Taşıma Şartları

Trenlerde evcil hayvanlarla yolculuk yapmanın bazı kuralları mevcuttur. Yolculuk esnasında götürülebilecek olan evcil hayvanlar kuş, kedi, küçük köpek, balık ve benzeri petlerdir. Her taşıma sisteminde olduğu gibi petleriniz kafeslerinin içerisinde durmalıdır. Bu kafeslerin ağırlığı dizleriniz üzerinde taşınabilecek kadar olmalıdır. Hayvanlarınız vagon ve koltuklarda herhangi bir pislik ve tahribata sebebiyet vermemelidir.

Evcil hayvanları taşımada dikkat edilecek diğer hususlar ise hayvanların koku ve gürültülerinin rahatsız edici olmamasıdır. Özellikle evcil hayvanların dış görüntüsüne özen gösterilmelidir. Ayrıca sürekli ses çıkartan petler, size ve yolculara rahatsızlık verebilir. Böyle sorunlarla karşılaşmamak için bazı önlemleri almak şarttır.

Evcil Hayvan Taşıma Kafesleri

Kedi ve köpek gibi evcil hayvanlarla yolculuk yapılırken onları taşıyacak olan kafesler oldukça önemlidir. Bu durum hem sizin hem de evcil hayvanınızın güvenliği için yapılması gereken şeylerdendir. Bu kafesler seçilirken evcil hayvanların büyüklüklerine dikkat edilmelidir. Genel olarak bu tarz taşıma kafesleri 4 kiloya kadar olan kedi ve küçük köpekler içindir.

Taşıma kafesleri seçilirken özen gösterilmesi gereken şeylerden birisi üretildikleri materyallerdir. Bu kafeslerin hayvan ve insan sağlığına zarar vermemesi öncelikler arasında olmalıdır. Ayrıca kimyasal maddeler içermemelidir. Çünkü bu maddeler cilde zarar verir ve tahriş edebilir. Bu kafesleri çeşitleri hava yolu, demir yolu ve kara yolu taşımacılığında değişmektedir.

Kuduz Titrasyon Testi Fiyatları

Seyahate çıkacak olan evcil hayvan sahipleri gerekli olan kuduz titrasyon testi fiyatlarını merak etmektedir. Öncelikle bu testlerin yapım aşamaları vardır ve her bir aşama farklı ücrete tabidir. Kapsamlı yapılacak olan bu testlerin fiyat aralıkları her yıl düzenlemelere göre değişmektedir. 2022 yılı itibari ile kuduz titrasyon testi ücreti:

Eğer yolculuğa çıkmayı düşünüyorsanız ve kafanız karışıksa kliniğimizden bu testlere ve test fiyatlarına ilişkin bilgiler alabilirsiniz.

Kuduz Hastalığı Nedir?

Virüsler aracılığı ile evcil hayvanlardan insanlara bulaşan ölümcül hastalıklardan birisidir. Bu hastalığın sebebi olan virüsler merkezi sinir sistemini etkilediğinden beyinde iltihaplanmalara neden olmaktadır. Bu virüsün insanlara bulaşması evcil hayvanlar aracılığı ile gerçekleşmektedir. Virüs, ısırma yolu ile diğer canlılara bulaşmaktadır.

Kuduz hastalığı ölümcül olduğundan dolayı erken müdahale gerektirir. Evcil hayvanlarınıza kuduz hastalığına yakalanmadan önce aşı yaptırmalısınız.

Kuduz Hastalığı Belirtileri

Genellikle yabani hayvanlar ile temasta olan evcil hayvanlardan geçen kuduz hastalığının birçok belirtisi mevcuttur. Bu semptomlara sahipseniz hem evcil hayvanınıza hem de kendinize kuduz hastalığı aşısı yaptırmalısınız. Kuduz hastalığının semptomları:

  • Baş ağrısı,
  • Anksiyete,
  • Aşırı tükürük üretme,
  • Akıl karışıklığı,
  • Kusma,
  • Halüsinasyonlar,
  • Ateş,
  • Mide bulantısı,
  • Uykusuzluk,
  • Kısmi felç,
  • Yutma güçlüğü şeklinde görülebilmektedir.

Kuduz Hastalığı Nasıl Önlenir?

Bu hastalığı önlemek için kuduz olan hayvanlarla temasta olan evcil hayvanların aşılanmaları gerekmektedir. Evcil hayvanlar evlerinizin içerisinde tutulmalıdır. Eğer evcil hayvanlarınızı sıklıkla dışarı çıkartıyorsanız onları denetlemeye özen göstermelisiniz. Özellikle küçük tavşan ve hamster gibi küçük hayvanlara aşı yapılmadığından dolayı bu evcil hayvanları korumak gerekmektedir.

Evcil hayvanlar dışında insanlarında yabani hayvanlara çok yaklaşmaması önemlidir. Bu yabani hayvanların evlerden uzak tutmakta fayda vardır. Ayrıca seyahat eden kişilerin kuduz aşısı yaptırması zorunludur. Bu aşılar için yapabileceğiniz şeyler arasında kuduz titrasyon testi vardır ve önceliklerdendir. Kuduz aşıları ve testleri hakkında detaylı bilgi almak ve uygulamalar için kliniğimize başvurabilirsiniz.

Kuduz Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kuduz hastalığı gerçekleştiğinde bundan kurtulmak için kullanılan tedavi yöntemleri yok denecek kadar azdır. Bu hastalıktan kurtulmuş olan insan sayısı az da olsa vardır. Ancak bu hastalık yüksek ihtimalle ölümle sonuçlanır. Bundan dolayı bunun önlenmesi için birtakım aşıların olunması gerekir.

Bir hayvan tarafından ısırılan bireyler için kuduz aşıları yapılır. Çok önceden bu kuduz aşılarının yan etkileri olsa bile günümüzde yan etkileri yok denecek kadar azdır. Kuduz riskinin fazla olduğu ısırılma olaylarında kuduz anti serumu kullanılır ve virüsün yayılımı azaltılmaya çalışılır. Bu aşılar içerisinde kuduza karşı bağışıklık bileşenleri içeren karışımlar vardır. Bu aşılar ısırılan bölgelere uygulanır ve virüs yayılmadan önüne geçilmeye çalışılır.

EN İYİ REFERANS İYİ BİR KELİMEDİR




DUDU ERDEMİR


Kanlı ishalli köpeğimi Serkan Bey 4 günde tedavi etti. Serkan Beye teşekkür ederim.




ŞÜKRAN YILMAZ


Daha önce kedim 5. kattan düştüğünde ve aşılarında Serkan Bey kedimizle ilgilendi. Makul bir fiyatı vardı. Güleryüzlü, kibar ve ilgiliydi.




OKAN ÇİÇEK


Önce kedimizin sağlığını sonra bizi düşünüyor. Mutlaka birden fazla alternatif sunuyor. Çok düşünceliler.




HASAN HÜSEYİN DEMİR


Üsküdar veteriner kliniklerine yeni dahil olan Dr. Pati’ye gönülden referans oluyoruz.






Dr. Pati ® Üsküdar Veteriner Kliniği

Biz Kimiz?

Dr. Pati ® Üsküdar Veteriner Kliniği, diğer bölgelerdeki klinik tecrübelerindeki hizmet kalitesini Üsküdar’da devam ettirmek için kurulmuştur.


HIZLICA ARAYIN

0533 498 96 62



ZİYARET EDİN

Barbaros Mah. Nuhkuyusu Cad. No:76 Üsküdar



Sosyal Hesaplarımızı Takip Edin



Copyright by Dr. Pati ® 2020.    KVK Aydınlatma Metni