Kedi Bakmanın Aylık Maliyeti [2022 – GÜNCEL]

Temmuz 25, 2022 by Hıdır Çelik0

Kedi bakmanın aylık maliyeti kedi sever pek çok insan için internette de sık sık sorulan ve araştırılan konular arasına girmektedir. Kedi bakmak isteyen kişiler bu işi nasıl yapacağını, nereden başlayacağını araştırmaktadır. Kedi satın almak ya da sahiplenmek istiyor iseniz mutlaka bu yazımıza göz atmalısınız. Çünkü bir kediye nasıl bakılır, nelere dikkat edilir ve kedinin ihtiyacı olan ürünler, yiyecekler ve malzemeler nelerdir, bu soruların yanıtlarını bu yazımızda bulabilirsiniz. Ve en önemli soru olan kedi bakmanın aylık kaça mal olacağını da sizler için hesaplamış olacağız.

Sahiplenilen ya da satın alınan kedilerin, tüm diğer canlılar gibi huzurlu ve sağlıklı bir hayat yaşamaları gerektiğinin hepimiz farkındayız. Bu nedenle kedilerin hayatlarını en iyi şekilde yaşamaları için canla başla çaba göstermek son derece önemlidir. Kedi sahiplenmek istiyor iseniz kedinizi aldığınız ilk ay almanız gereken ürünler ve kedinize her ay düzenli olarak satın almanız gereken ürünler olacaktır. Bunlar dışında elbette ki farklı masraflar da olacaktır fakat bunlar kişiden kişiye değişiklik göstereceği için ortalama bir hesap yapmayı tercih ediyoruz.

 

Kedinin Veteriner Masrafları

Kedi bakmanın aylık maliyeti hakkında konuşmadan önce en önemli konu olan kedilerin sağlığından bahsetmekte fayda vardır. Kediniz sağlıklı olsun ya da olmasın, mutlaka düzenli olarak veteriner kontrolüne götürülmesi gerekir. Çünkü bizim bilmediğimiz bir sorunu olabilir ve biz bunu anlayamayabiliriz. Aynı zamanda hastalık kontrolü, aşı vb. durumlar için de mutlaka veterineriniz ile sık sık iletişim halinde olmalısınız.

Kedinizin aylık veteriner kontrolleri ücretli olacaktır. Bu ücret şehirden şehre, ilçeden ilçeye ve hatta veterinerden veterinere değişiklik gösterecektir. Kediniz için veteriner rutin kontrolleri için aylık küçük bir bütçe ayırmanız gerekebilir. Örneğin iki ayda bir yaptıracağınız iç dış parazit uygulamaları bu rutin kontroller içerisinde yer alır. Eğer aşıları yaptırıyor ve kaliteli bir mama ile besliyorsanız iç dış parazit uygulamaları dışında herhangi bir kontrole gerek kalmaz. Buna ek olarak kedilerin düzenli bir şekilde yaptırılması gereken aşıları vardır. Bu aşılara iç ve dış parazit aşılar örnek gösterilebilir. Aslında iç dış parazit uygulaması aşı değildir. Fakat kafanız karışmaması açısından onu da aşı olarak değerlendireceğiz. Kedi aşıları karma, kuduz, lösemi ve mantar olarak mevcuttur.

İlerleyen yaşlarında ise genellikle 1 yaş civarında kısırlaştırma ihtiyacı duyabilirsiniz. Kısırlaştırma için ise aşağıdaki sayfamızı ziyaret edip bilgi edinebilirsiniz.

Kedi Kısırlaştırma

İç dış parazit uygulamaları kedinizin kilosuna göre değişmektedir. Ortalama bir ücret belirtmek gerekirse 210-280 TL diyebiliriz. İç ve dış parazit  uygulamalarına ek olarak yeni doğmuş küçük kedilerin ek aşılara da ihtiyacı olmaktadır. Tüm bu aşılar kedilerin sağlığı için son derece elzemdir ve mutlaka yaptırılmalıdır. Aksi taktirde kedide ciddi hastalıklar ortaya çıkabilir. Aşılar tedavisi güç veya mümkün olmayan hastalıklara karşı yapılmaktadır. Bu yüzden oldukça önemlidir.

Takvim şu şekildedir:

  • Karma aşı(2 doz),
  • kuduz aşısı ve
  • lösemi aşısı(2 doz) şeklindedir.

Bu aşıların ücretleri her yıl artmakla birlikte 2022 için şu şekildedir:

 

✅Karma Aşı 320 TL (2 doz yapılır ücreti: 640 TL )
✅Kuduz Aşısı 250 TL
✅Lösemi Aşısı 320 TL (2 doz yapılır ücreti: 640 TL )
✅İç dış parazit 210 – 280 TL (2 ayda bir uygulanır)

 

Yavruluktan yukardaki aşılar 15 gün arayla yapılır.

1 yaşından sonra ise yukardaki aşılar yıllık tekrar olacak ve tüm aşılar tek doz olacaktır.

Veteriner hekiminizin bulunduğunuz bölgeye göre belirleyeceği ve genelde 2 ayda bir olan bir parazit takviminiz olacaktır. Yani 2 ayda bir parazit uygulamalarını yaptırmanız gerekir. Bu hem size bulaşabilmesini engelleyecek hem de evcil hayvanınızı koruyacak bir uygulamadır. Mutlaka yapılması gerekir. Yani aylık parazit uygulama masrafınız ortalama 150 TL diyebiliriz. Aşılar yavruluktan sonra yılda 1 defa tekrarlanacağı için onu aylık masrafa bölmemiz çok mantıklı olmaz. Parazitler dışında yılda Toplamda 3 aşı yapılacaktır.

Üsküdar veteriner Hekim muayenesi ve aşılarınız için bizi arayabilir veya Whatsapptan yazabilirsiniz.

Kedi Maması Tercihi

Kedi maması veterinerden sonra kedi bakımında en önemli konuların başında gelir. Kedi maması, her kediye özel olarak kendi damak zevklerine göre değişkenlik gösterecektir. Bu nedenle oldukça fazla çeşit ve marka olduğunu söylememize gerek yoktur. Ülkemizde hali hazırda satılan onlarca marka ve yüzlerce çeşit kedi maması bulunmaktadır. Bu markaların pek çoğu yerli markadır. Yaş ve kuru mama çeşitleri mevcuttur. Kedinize dilerseniz kuru, dilerseniz de yaş mama verebilirsiniz. Fakat şunu söyleyebiliriz ki; kediler genel olarak yaş mamaları daha çok sevmekte, daha lezzetli bulmaktadır. Bunun sebebi olarak ise yaş mamalarda pek çok farklı et ve balık türünün kullanılması ve lezzetin daha fazla olmasıdır. Fakat yaş mama çok sık verilmemeli genel beslenme kuru mama ile yapılmalıdır.

Mamaların kg başına olan fiyatı çok fazla değişkenlik göstermektedir. Mamaların değişkenlik göstermesinin en büyük sebebi ise elbette kalite farkı ve içeriklerdeki değişikliklerdir. Genel olarak et ve balık içeren mamalar çok daha pahalı olabilmektedir. Ortalama olarak şunu söyleyebiliriz ki, et ve balık içeren mamaların kg başına düşen fiyatı 100 – 500 TL arasında değişkenlik gösterecektir. Şunu da belirtmekte fayda var; pahalı mamalar kediler tarafından daha çok sevilecek diye bir şey yoktur.

Kediniz 500 TL’lik mamayı çok zor yiyip 100 TL’lik mamayı hızlı bir şekilde severek tüketebilir. Bunun için yapmanız gereken tek şey ilk başlarda farklı marka ve lezzetteki mamaları kedinize sunarak hangisini en çok sevdiğini bulmak olacaktır.

Kedilerin mama tüketimi günlük 30 – 50 gram arasıdır. Bu durum kedinin iştahına, yavru ve yetişkin olup olmamasına göre değişkenlik gösterir. Ortalama olarak ayda bir kedi 1 – 3 kg kadar mama yiyebilir. Bu durumda kedi bakmanın aylık maliyeti hesaplamasında kedi maması maliyetini ortalama olarak 100-500 olarak alabiliriz. Fakat kaliteli bir mama bugün 300 TL civarındadır.

 

Kedi Kumu Tercihi

Kedi kumu, kedi bakmak isteyen kişilerin mutlaka araştırması ve satın alması gereken ürünlerin başında gelir. Kedi kumu kedilerin tuvalet ihtiyaçlarını yaptığı belirlenmiş bir kutuya koyulmaktadır. Bu sayede kedi buraya tuvalet ihtiyacını yapmaktadır. Ardından kedi patileriyle üzerini kapatmaktadır. Bu nedenle bu kumun dağılmayan, kolay topaklanabilen bir kum olması son derece önemlidir. Aksi taktirde kedi gezdiği her yerde pislenmiş kum taneleri de kediyle birlikte gezecektir. Bu durum da çok ciddi hastalık ve temizlik sorunlarını ortaya çıkaracaktır. Bu nedenle kedi kumu diyerek geçmemek gerekir, bu işi son derece ciddiye alarak mümkün olduğunca iyi kumu tercih etmek gerekir.

Kum tercihi yaparken genellikle süper emici ve süper topaklanan yazan kedi kumlarını tercih etmenizi tavsiye ederiz. Aynı zamanda kumun ince taneli olması, sıvıyı absorbe etme hızını da yüksek oranda etkileyecektir. Bu nedenle süper topaklanan, ince taneli kumları tercih etmelisiniz. Kedi kumları başka malzemelerden üretiliyor olsa da genellikle bentonit kili karışımından üretilmektedir. Bunun sebebi olarak ise bentonit kilinin sıvıyı hızla absorbe etme özelliğini sebep olarak gösterebiliriz. Kedi kumunda son dikkat edilmesi gereken nokta ise kedi kumunun parfümlü ya da parfümsüz olmasıdır. Bu noktada tamamen kişisel tercihler devreye girmektedir.

Kedi sahipleri bu noktada ikiye bölünmüş durumdadır. Kimisi parfümlü kedi kumlarının kokuyu çok iyi bir şekilde absorbe ettiğinden bahsetse de kimileri de sentetik parfümle üretilmiş kedi kumunun kedi pisliğiyle birleştiğinde çok kötü bir kokuya sebep olduğundan yakınmaktadır. Bu nedenle sizler size en uygun olanı deneyimleyip görmeniz gerekmektedir.

Kedi kumu noktasında çok büyük fiyat farkları ortaya çıkmaktadır. Kedi kumunu dökeceğiniz kutunuzun büyüklüğü, kedinizin ihtiyacını giderme sıklığı gibi durumlara göre kedi kumu değiştirme süreniz de değişiklik gösterir. Bu durum elbette ki kumun kalitesine de bağlıdır. Ayrıca bitkisel bazlı, kedi için daha organik olan kedi kumları da mevcuttur ki bunların fiyatı 3 – 4 kat daha fazladır diyebiliriz. Kedi bakmanın aylık maliyeti konusuna gelirsek aylık kedi kumu maliyetinin ortalama 80 – 200 TL arasında olduğunu söyleyebiliriz.

 

Kedi İçin Gerekli Ek Malzemeler

Kedinin aylık olarak gerekli ihtiyaçlarından yukarıda kısaca bahsettik. Şimdi ise ilk kez kedi alan kişilerin ihtiyacı olan, alınması şart olmasa da önemli olan malzemelerden bahsedeceğiz. Bunların başında kedi için birer adet mama kabı ve su kabı bulunmaktadır. Mama ve su kapları genel olarak tanesi 50 – 150 TL arasında değişiklik gösterse de elbette bu rakam çok daha yükseklere çıkabilmektedir. Ayrıca eğer isterseniz evin farklı bölgelerine koymak için birden fazla mama ve su kabı satın alabilirsiniz.

Mama ve su kabına ek olarak kedinizi veterinere götürürken taşımak için bir kedi taşıma kutusuna ihtiyacınız olacaktır. Bu kutular genel olarak elle taşınabilir plastikten üretilmiş, delikli kutulardır ve son derece kullanışlıdır. Kalitesine göre değişiklik gösterebileceği göz önünde bulundurulduğunda bir kedi taşıma kutusunun ortalama olarak 80 – 150 TL arasında olduğu söylenebilir.

Kediler içgüdüsel olarak bir yerleri tırmalamaya meyillidir. Tırmaladıkları şeyler genel olarak koltuklar, halılar ve perdeler olabilmektedir. Bu da eve çok büyük zarar getirebileceğinden dolayı kedilerin bu içgüdüsel ihtiyaçlarını gidermeleri için bir tırmanma tahtası edinmenizi tavsiye ederiz. Tırmanma tahtaları hasır vb. kumaşlardan üretilerek kedilerin tırmalama ihtiyaçlarını giderecek cinsten materyallerle donatılmıştır. Ayrıca dik uzanan ve merdiven, silindir ve yatmak için kısımları olan tırmanma tahtaları kediler için çok iyi bir oyuncak olmaktadır.

Birden fazla kedi için bir adet orta boylarda bir tırmalama tahtası bile iş görecektir. Kedinin bu tahtayı sevmeme ihtimali de elbette vardır, fakat genel olarak kediler bu tahtada çok fazla vakit geçirmektedir. Birden fazla kedinin oynayacağı güzel bir ürün olduğu için de bu tırmanma tahtaları kedi sahipleri tarafından çokça tercih edilmektedir.

Son olarak, kediler için küçük paketlerde ödül maması da satılmaktadır. Pek çok kedi sahibi kişi bu mamalardan da alıp kedilerini mutlu etmektedir. Bazı kişiler kediler için ödül mamasını gereksiz bulsa da kediler şüphesiz bu mamaları çok sever. Bunun için kedi ödül mamasını da hesaba katmak isterseniz ayda ne kadar ödül maması kullanacağınıza göre masrafınızda da o derece artış olacaktır. Kedilerin bazı davranışlarını pekiştirmek, kötü olan davranışlarını da sönümlemek için kullanılan bu mamalar kedilerde gerçekten büyük etki oluşturmaktadır. Bunun için kedi ödül maması alan kişilerin sayısı da bir hayli fazladır.

Ödül mamasını ne kadar sıklıkla kullanacağınıza göre değişmekle beraber bir ödül mamasının ortalama olarak 5 – 10 TL civarında olduğu söylenebilir. Ödül mamalarının çok sık verilmesinin de kedilerde alışkanlık yapabileceği de göz önünde bulundurularak bu ürünlerin tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

 

Kedi Bakmanın Aylık Maliyeti Ne Kadar

Kedi bakmanın aylık maliyeti hesaplanacak olursa kedi maması, kedi kumu, veteriner masrafları ve ek masraflar dikkate alındığında ortalama olarak 300 – 600 TL arasında olacaktır. Son zamanlarda hızla artan fiyatlara bakılacak olursa bir aylık maliyet için bu miktar son derece makul bir miktardır. Kedilerin mutlu ve huzurlu bir yuvada yaşamaları her şeyden önemlidir. Bunun için gerekli olan en büyük hassasiyeti göstereceğinizden şüphemiz yoktur.

Özetleyecek olursak

✅Aşıların aylık ortalama maliyeti 200 TL
✅Mama 300 TL
✅Kum 60 TL

Yetişkinlikte tek doz aşı olunacağı için(parazit uygulamaları yine 2 ayda bir olacak. Karma ve lösemi aşısı tek doz olacaktır.) aylık ortalama aşı maliyeti düşecektir.

Son olarak tek seferlik olacak şekilde mikroçip yaptırmanız gerekiyor. Mikroçip uygulaması zorunludur. Mikroçip hakkında bilgi almak için aşağıdaki linki tıklayın.

Mikroçip Nedir?

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *






Dr. Pati ® Üsküdar Veteriner Kliniği

Biz Kimiz?

Dr. Pati ® Üsküdar Veteriner Kliniği, diğer bölgelerdeki klinik tecrübelerindeki hizmet kalitesini Üsküdar’da devam ettirmek için kurulmuştur.


HIZLICA ARAYIN

0533 498 96 62



ZİYARET EDİN

Barbaros Mah. Nuhkuyusu Cad. No:76 Üsküdar



Sosyal Hesaplarımızı Takip Edin



Copyright by Dr. Pati ® 2020.    KVK Aydınlatma Metni