Üsküdar

Köpek Kısırlaştırma Rehberi ve Ücreti [TÜM DETAYLAR + VİDEO]


Oğluşum Kartalın bitanecik doktoru.. profesyonel tavır ve temiz ortam ile gönül rahatlığı ile götürdüğüm , saat kaç olursa olsun her soruma cevap bulduğum yer… Harikasınız 👏🏻👏🏻 tüm canlara aynı değeri veren veteriner kliniği.

-Tuğba Şimşek





Üsküdar köpek kısırlaştırma üzerine gerekli bilgileri vermeden önce kısaca köpek anatomisi, üreme şekilleri, üremeden doğacak olumsuzluklar, kısırlaştırılmış ve kısırlaştırılmamış köpeklerin davranışlarının olumlu ve olumsuz yanları üzerine kısa bilgiler vereceğiz. Evde ve bahçemizde beslediğimiz evcil köpekler zamanla ailemizin bir parçası ve hayatımızın vazgeçilmezi olurlar. Öyle ki ipeksi tüyleri ve cana yakın tavırları ile insanları depresyon ve benzeri ruhsal bunalımlardan bile uzaklaştırdıkları yapılan araştırmalar sonucu ortaya konmuş gerçeklerdir. Özellikle evde köpek besleyen ailelerin çocuklarının %50’si hayatta daha başarılı olmuş ve erken yaşta sorumluluk sahibi olmak gibi özellikler kazanmıştır. 18. yüzyıla kadar faydacılık ve çalıştırılmak amacıyla yetiştirilen köpekler zamanla insanın en iyi yoldaşları olarak insan kalbinde özel bir yer tutmuş zamanla en iyi dostlarımız denince akla gelen ilk şey olmuşlardır. Köpekler evlerini paylaştıkları insanların bir parçası haline gelmiş ve dünyalarına girmişlerdir.

Köpekler insan ile en iyi etkileşim kuran en hisli hayvanların başında gelir. Vanderbilt Üniversitesinin yaptığı araştırmaya göre köpekler insanların içine düştüğü yalnızlığı yok eder ve insanlara yaşamak için yeni bir amaç verir. Bu yüzden ruhsal tedavi doktorları, ölüm ya da boşanma gibi sebeplerle yalnız kalmış, sosyalleşme sorunu yaşayan ve hayatlarına renk katmak isteyen insanlara ilk olarak evcil bir köpek sahiplenmelerini tavsiye ederi. Köpekler insanlarda stres seviyelerini azaltmaya yardımcı olabilir ve genellikle hastanelerde, bakım evlerinde terapötik amaçlar için kullanılır. Bir köpekle oynamak, egzersiz yapmak, yürümek veya koşmak insanların stres seviyelerini azaltmasına ve sağlık ve refahlarını artırmasına yardımcı olabilir. Harvard Üniversitesi ve Kansas Eyaleti tarafından yapılan araştırmalar, köpeklerle insanlarla etkileşimin bir tür kalp hastalığı ve otizmle ilişkili zorluklarla mücadeleye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Süreç Özeti

3 Aşamada Kısırlaştırma Süreci



12 Saat


Kısırlaştırma operasyonuna karar verildikten ve randevu alındıktan sonra operasyon saatinden 12 saat öncesine kadar yemek ve su verilmemelidir.


Operasyon


Kedimizi kısırlaştırma operasyonuna aldıktan 8-12 saat sonra taburcu ediyoruz.


Kısırlaştırma Sonrası


Tüm alışma ve iyileşime üresinde bizi arayarak veya ziyaret ederek sınırsız destek alabilirsiniz.

Erkek Köpek Kısırlaştırma Ücreti

Erkek köpek kısırlaştırma ücreti kan tahlili hariç şu şekildedir:

0-10 kg: 3700 TL

10-20 kg: 4200 TL

20 kg ve yukarısı: 4800 TL

Erkek kedi kısırlaştırma fiyatına kan tahlili dahil değildir. Kan tahlili ücretleri 2500 TL civarı değişmektedir.

Dişi Köpek Kısırlaştırma Fiyatı

Dişi Köpek kısırlaştırma ücreti erkek köpek kısırlaştırma ücretine göre daha fazladır. Bunun sebebi dişi köpek operasyonlarının daha zorlu olmasıdır.

0-10 kg: 6000 TL

10-20 kg: 7000 TL

20-40 kg: 7800 TL

40 kg ve yukarısı: 9200 TL

Kliniğimizi arayarak ücret konusunda bilgi alabileceğiniz gibi kısırlaştırma ile ilgili sorularınızı da sorabilirsiniz: 0533 498 96 62

Evcil Köpeklerde Cinsel Olgunluk

Evcil köpeklerde, cinsel olgunluk hem erkekler hem de dişiler için 6 ila 12 aylık arasında ortaya çıkar, ancak bu, bazı büyük ırklar için iki yaşına kadar ertelenebilir. Diğer evcilleştirilmiş türlerde olduğu gibi, evcilleştirilmiş köpeklerde, atalarından daha yüksek libido ve daha erken ve daha sık üreme döngüleri için seçici olarak yetiştirilmiştir.

Dişilerde Üreme Döngüsü

Dişiler için üreme döngüsünün ortalama uzunluğu 2-4 haftadır. Dişiler 8 ile 18 ay arasında cinsel olgunluğa (ergenliğe) ulaşır. Cins köpekler arasında bu cinsel olgunluk değişkenlik gösterebilir.

Yumurtaların olgunlaşmaya başladığı ve östrojen seviyelerinin yükselmeye başladığı proestrus, üreme döngüsünün ilk aşamasıdır. Bu aşamada dişiler, alıcı olmasa da, erkekleri çekerler. İlk değişiklikler, esnek hale gelen vulva dudakların şişmesi, az miktarda kanlı vajinal akıntı, sık idrara çıkma ve huzursuzluk belirtilerini içerir. Proestrus genellikle dokuz gün sürer.

Östrojen seviyelerinin yüksek olduğu östrus, her iki yumurtalıktan da olgun yumurta salınır ve dişiler hem fiziksel hem de zihinsel olarak çiftleşmeye açık hale gelir. Sadece östrus sırasında çiftleşme hamileliğe neden olur. Proestrus ve östrus sırasında köpekler huysuz ve akıntılara sebep olabilirler. Bu döngülerin zaman aralıkları cinsler ve hatta aynı cins köpekler arasında büyük ölçüde değişkenlikler gösterebilir.

Çiftleşmeyi takip eden dönemlerde hamile bir dişi yaklaşık 56-58 gün arası sürebilir. Bu dönemlerde progesteron seviyeleri yüksektir ve hamile bir dişi kilo alabilir.

Çiftleşme

Kısırlaşmamış köpekler çiftleşme döneminde cinsel organlarını sıklıkla yalar, evin farklı yerlerine çiş yapabilir hatta dışarı çıkardığınızda başka hayvanların peşinden gitme gibi istenmeyen davranışlara yatkınlık gösterebilirler. Özellikle dişi köpekler bıraktıkları kokular sebebiyle erkek köpekleri kapı önüne ve bahçenize kadar toplayabilir. Kızışan köpeklerde çiftleşmemek strese bağlı tüy dökülmesi gibi psikolojik sorunlara sebep olabileceği gibi fiziksel rahatsızlıklara da sebep olabilir. Sonuç olarak kısırlaşmamış köpekler için bu cinsel açıdan bir ihtiyaçtır.

Gen Dezenformasyonu

Köpekler arasında çiftleşmede akrabalık genleri çoğaldıkça ölü doğan yavru sayısı artmaktadır. Buna bağlı olarak ölü yavruların yüzdesi artar ve köpeklerde buna bağlı depresyon gözlemlenir. Akraba köpek yetiştirme köpeklerin genlerinde büyük ölçüde resesif mutasyona uğramasını döl dizgininde bir azalmaya yol açar.

Akrabalı yetiştirme (aynı zamanda çizgi ıslahı olarak da adlandırılır), bir veya daha fazla akrabası olan hayvanların çiftleşmesi, örneğin bir dede köpeğinin kendi torunuyla çiftleşmesi anlamına gelir. Akrabalı yetiştirme, genellikle belirli bir ‘görünüm’ için üreme teşebbüsünde soyağacı köpek yetiştiriciliğinin bir parçası olarak kasten ve rutin olarak uygulanır. Bununla birlikte, akrabalı yetiştirmenin kalıtsal körlük, kan bozuklukları ve metabolik problemler gibi kalıtsal hastalıkların insidansını arttırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır ve iyi bilinmektedir.

Belgelenen akrabalı yetiştirmenin diğer olumsuz etkileri arasında bağışıklık sistemi fonksiyonunda azalma, canlılıkta azalma, üreme kabiliyetinde azalma ve genetik çeşitlilik kaybı (yani genetik varyasyonda azalma) sayılabilir. Toplu olarak akrabalı yetiştirmenin bu olumsuz etkileri akrabalı yetiştirme depresyonu olarak bilinir.

Akrabalı yetiştirme veya hat ıslahı seviyesi arttıkça, yavruların sağlığı ve refahı için riskler artar. Önemli olarak, bilimsel kanıtlar, ilgisiz ebeveynleri çiftleştirerek, kalıtsal bir hastalıktan mustarip olan yavru riskinde önemli bir azalma olduğunu göstermektedir.

Kontrolsüz Üremeden Doğan Hastalıklar

Kırmızı kurtlar öncelikle sosyal olarak tek eşli bir üreme çiftinden ve farklı yaşlardaki yavrulardan oluşan paketler halinde yaşarlar. Soyağacı kırmızı kurt bulunan cinsler üzerinde uzun süreli veriler kullanılarak, birinci derece akrabalar arasında akraba çiftleşmesinin nadir olduğu bulunmuştur. Kırmızı kurtlar içerden beslenir ve detaylı bir muayene olmadan saptanması imkansızdır. Kırmızı kurtla ilişiksiz bir cins köpek ve hastalıktan mustarip iki cinsin çiftleşmesinden doğan yavrularda hasta doğabilir.

Klinik sorunlar

Dişi köpekler için risk altındadır endometrit ve pyometra içinde doğum sonrası dönemde ve sonrasında kızışma veya vajinit sorunlar. Belirti ve semptomlar arasında ateş, uyuşukluk, iştahsızlık, aşırı susuzluk, huzursuzluk, kanlı olabilecek veya olmayabilecek kötü kokulu vajinal akıntı, kısırlık veya asemptomatik olabilir. Rahim enfeksiyonları şüpheleniliyorsa süratle tedavi edilmelidir. Yaygın inanışın aksine, rahim enfeksiyonları, yetişkin veya yavru olsun her evrede görülebilir.

Kısırlaştırılmayan Köpeklerde Görülen Rahatsızlıklar

Kısırlaştırılmayan dişi köpekler senede iki kere kızgınlık denen sürece girerler. Genelde kanama olarak görülen bu kızgınlık döneminde köpeklerin üreme kanalları bakteri ve enfeksiyon gibi dış etkilere direk olarak maruz kalabilir ve bu dönemde rahatsızlanmaları çok olanaklıdır. Normal şartlarda viral enfeksiyon ve bakteri gibi zararlı etmenlere dirençli olan bu bölge kızgınlık döneminde saldırılara açık hale gelir.

PyometraDişi köpeklerin çiftleşme döneminden 3 ila 5 hafta sonrasında ortaya çıkabilen enfeksiyon sonucu rahim duvarı enfekte bir sıvı ile dolar, bu duvar kalınlaşır ve tehlikeli bir duruma sebep olur. Ne yazık ki köpeklerin ölümüne kadar yıkıcı sonuçlar doğuran bu durumun herhangi bir belirtisi yoktur ve son ana kadar anlaşılamaz. Dişi ve erkek köpeklerde çiftleşme döneminde yüksek hormonal aktiviteler bakteri transferleri ve buna bağlı hastalığın baş sebeplerini oluşturur. Ayrıca çiftleşme döneminde baskılanan köpeklerin hormon preparatlarında iltihap ve tahribat gibi olumsuz etmenlerin tetiklenmesi mümkündür.

Hastalık açık ve kapalı şeklinde görülür ve bunlara açık pyometra ve kapalı pyometra adı verilir. Açık pyometra adı verilen enfeksiyonda dışarıdan gözlemlenebilir şekilde dışarıya sızar ve tespit etmesi kolay olur ancak kapalı pyometra denen enfeksiyonda erken müdahale edilememesi enfeksiyonun ilerlemeye devam etmesini ve hayvanda yüksek ateş, iştahsızlık, halsizlik gibi durumlara sebep olur. Müdahale ne kadar gecikirse köpeğin bağışıklık sistemi o denli hızlı çöker ve ölüme kadar sebebiyet verir. Tedavi için antibiyotik iğneleri ve ilaçları kullanılabilir ancak tekrar etme riski yüksektir ve bu durumun kesin tedavisikısırlaştırmadır. Genç yaşta kısırlaştırılan köpekler bu tip risklere ve hastalıklara karşı tam korumalıdır ve bu yavaşça ilerleyen hastalığa karşı koruma altındadır.

Abartılı fiziksel özellikler

Her soyağacı cins, cinsin nasıl görünmesi gerektiğini tanımlayan bir dizi katı kural olan bir cins standardına sahiptir. Cins standardı esas olarak fiziksel özelliklere odaklanır ve ayrıca karakter üzerinde küçük bir bölüm içerebilir. ‘Cins standartları’ tipik olarak çok spesifik ve dar fiziksel kriterler gerektirir. Cins standardına bağlılık, köpek şov halkasındaki hakemler tarafından da kullanılır.

Ne yazık ki, bazı cins standartları düz yüzler, anormal derecede büyük gözler, aşırı buruşuk cilt veya orantısız olarak kısa bacaklar gibi abartılı görünümler gerektirir. Abartılı özellikler köpeklerde ağrıya ve sıkıntıya neden olabilir ve rahatlarında ve normal rahat bir yaşam sürdürebilmelerinden ciddi şekilde ödün verebilir. Bazı uzatma ırkları için, bu fiziksel özellikler gittikçe abartılı hale geldi, örneğin yetiştiriciler daha düz yüzler veya daha kısa bacaklar için seçtiler ve hayvan refahını daha da tehlikeye soktular.

Üsküdar Köpek Kısırlaştırma- Köpek Kısırlaştırmanın Önemi

Dişi yavru köpeğinizi çok seviyor, ona bir şey olmasını istemiyor ve uzun yıllar sizinle beraber olmasını istiyorsanız, onları kısırlaştırarak meme kanseri, rahim kanseri ve yumurtalık kanseri gibi olasılıkların yüzdeliğini en aza indirmek ve enfeksiyon risklerini ortadan kaldırabilirsiniz. Ancak bazı durumlarda bazı köpeklerin bir defaya mahsus çiftleşmeleri gerekmekteyken bazılarının hamile kalması dahi çok riskli olabilmektedir. Bu yüzden en uygun zamanlama için veteriner hekiminizden veya Dr. PATİ’den yani kliniğimizden yardım alabilirsiniz.

Erkek köpeklerinin kısırlaştırılması testis tümörü, prostat kanseri gibi risklerden kurtulabileceği gibi fıtık ve kemikte meydana gelecek diğer sorunlardan da kurtulabilir, evinizin ve bahçenizin olduk olmadık yerlerine koku bırakmasını önleyebilir ve daha sakin bir yaşam sürmesini sağlayabilir.

Kısırlaştırmanın faydaları nelerdir?

Köpekleriniz kızgınlık dönemine girmez ve dolayısıyla kanama yaşamayacaktır.

  • Diğer köpeklerle daha kolay sosyalleşecek ve hormona bağlı stres ve agresif tutumlardan kurtulacaktır.
  • İstem dışı davranışlar ve kaçma eğilimlerinden kaçınacaktır.
  • İstenmeyen erkek köpekleri kendisine çekmeyecektir.
  • Sık sık idrar yapma isteği ortadan kalkacaktır.
  • Eşyalarınıza zarar vermekten kaçınacaktır.
  • Kanser risklerini en aza indirecektir.
  • Kızgınlık döneminde rahim enfeksiyonlarına yakalanma riskini ortadan kaldıracaktır.
  • Eğitilmesi daha kolay olacaktır.

Sosyolojik Sebeplerden Ötürü Kısırlaştırma

Kısırlaştırma işlemi kontrolsüz üreme ve sağlıklı gelişimleri için yapılan bir uygulamadır. Köpeklerde kısırlaştırma 6 ve 9 ay arasında yapılması ideal zamandır. 2 aylıktan büyük erkek ve dişi köpekler kısırlaştırılabilir. Özellikle dişi köpeklerin kısırlaştırılması ilk kızgınlık döneminden önce yapılması kanser risklerine karşı hayati bir önem arz eder.

Sizler İçin Kısırlaşmanın Faydaları

Kontrolsüz ürüyen köpekler barınaklarda ve sokaklarda başıboş olmalarına, uyuzluk, kuduz gibi risklerle karşı karşıya kalmalarına ve perişan olmalarına sebep olacağı gibi, zamansız olarak hayatınıza girecek yavrulara tıpkı insan yavrularına olduğu gibi günün 24 saati özenle bakılmalı ve anne köpek dahil bir dizi özel bakıma ihtiyaç duyarlar. Yaşamın genç döneminde kısırlaştırılmış dişi ve erkek

Evcil hayvanınızı kısırlaştırıp kısırlaştırdığınızda, evcil hayvan evsizlik krizini kontrol etmeye yardımcı olursunuz, bu da bu sebeplere bağlı olarak başı boş ve sahipsiz milyonlarca köpeğin ötenazi edilmesine neden olur. Ayrıca dişi ve erkek köpeklerin kısırlaştırılması davranışsal açıdan faydalıdır.

Kısırlaştırmanın diğer faydaları:

  • Dişi evcil hayvanınız daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürecektir. Kısırlaştırılmış dişi köpeklerin yaklaşık %50’dinde kanser, enfeksiyon, tümör gibi hastalıklara yakalanmasına engel olur ve ilk kızışmadan önce evcil hayvanlarınızı kısırlaştırmanız onlar için en iyi koruma yöntemidir.
  • Erkek köpeklerinizi kısırlaştırmak onları prostat ve testis kanseri gibi hastalıklardan korur.

Kısırlaştırılmamış köpeklerde görünen olumsuz davranışlar

  • Kısırlaştırılmış dişi evcil hayvanınız kızışma dönemine girmez. Döngüler değişebilirken, dişi köpeklerde huzursuzluk, mutsuzluk ve idrar yapma gibi davranış bozukluklarına sebep olabilir.
  • Erkek köpeğinizin evde tek kaldığında mobilyalarınızı kemirebilir
  • Sağlıklı bir erkek evden kaçmak için yaratıcı yollar bulmak da dahil olmak üzere bir eş bulmak için hemen hemen her şeyi yapacaktır. Dolaşmak için serbest olduğunda, trafikte yaralanma riski vardır ve diğer erkek hayvanlarla savaşır.
  • Kısırlaştırılmış erkeğiniz daha iyi davranabilir. Evcil olmayan köpeklerin ve kedilerin, evin her tarafına güçlü kokulu idrar püskürterek bölgelerini işaretlemeleri daha olasıdır. Köpeğinizin kısırlaştırıldıktan sonra diğer köpekleri, insanları ve cansız nesnelerin peşinden gitme olasılığı daha düşük olabilir. Bazı saldırganlık problemleri erken kısırlaştırma ile önlenebilir.

Evcil hayvanlarınızı kısırlaştırmaksandığınız kadar masraflı değildir.

Kısırlaştırma hakkında yanlış bilinenler

  • Kısırlaştırma, evcil hayvanınızın aşırı kilolu olmasına neden olmaz. Egzersiz ve aşırı beslenme eksikliği evcil hayvanınızın fazla kilo almasına neden olur, kısırlaştırıcı değil. Egzersiz yapmaya ve mama ölçüsüne dikkat etmeye devam ettiğiniz sürece evcil hayvanınız formda ve fit olarak kalacaktır.
  • Kısırlaştırma, tüm davranış problemleri için hızlı bir çözüm değildir. Evcil hayvanınızın kısırlaştırılması genellikle daha yüksek testosteron seviyesinin neden olduğu istenmeyen davranışları azaltsa da, köpeğinizin kısırlaştırıldıktan sonra davranışının değişeceğine dair bir garanti yoktur. Ameliyat köpeğinizin sistemindeki testosteron miktarını azaltacaktır, ancak hormonu tamamen ortadan kaldırmaz. Kısırlaştırma ayrıca evcil hayvanınızın öğrendiği veya alışılmış hale geldiği davranışları azaltmaz. Kısırlaştırmanın etkileri büyük ölçüde köpeğinizin bireysel kişiliğine, fizyolojisine ve tarihine bağlıdır.

Ne zaman kısırlaştıracağınızı bilmeniz için profesyonel yardım alın.

  • Köpekler için: Geleneksel kısırlaştırma yaşı altı ila dokuz ay arasında olmasına rağmen, sekiz haftalık kadar küçük yavrular sağlıklı oldukları sürece kısırlaştırılabilir. Köpekler yetişkin olarak da kısırlaştırılabilir, ancak yaşlı köpeklerde, aşırı kilolu köpeklerde veya sağlık problemleri olan köpeklerde ameliyat sonrası komplikasyon riski biraz daha yüksektir.
  • Evcil hayvanınızı kısırlaştırmanın en uygun zamanı için Üsküdar köpek kısırlaştırmayla iletişime geçebilirsiniz.

Ameliyat Öncesi ve Sonrası

Ameliyat öncesi veteriner kliniğinizin önerilerini ve tavsiyelerinizi dikkate almalısınız. Genel olarak bir köpek yavrusu ameliyat öncesi yeterince beslenmiş olması önemlidir. Üsküdar veteriner size ameliyat sonrası gerekli talimatları ve tavsiyeleri verebilir ve operasyon sonrası takibi yapabilir. Anlık değişkenlikleri ve tetkikleri veterinerinizle paylaşabilirsiniz. Evcil hayvanınız ameliyat sonrası bir rahatsızlık ve tepkime verirse ağrıyı kontrol altına almak için çeşitli önlemler alınabilir. Prosedüre göre ağrı kesici ilaçlar da uygulanabilir.

Ameliyat öncesi ve sonrası sorunlardan rahat kurtulmanın ipuçları:

  • Ameliyat sonrası köpeğinizin rahat ve sessiz bir yerde olmasını sağlayın ve diğer hayvanlardan uzak tutmalısınız.
  • Ameliyattan sonra veya veteriner hekiminizin önerdiği sürece evcil hayvanınızın koşmasını ve zıplamasını önleyin.
  • Evcil hayvanınızın enfeksiyona neden olabilecek kesi bölgesini yalamasını önleyin.
  • Ameliyattan sonra en az on gün boyunca evcil hayvanınıza banyo yapmaktan kaçının.
  • Doğru iyileşmeyi doğrulamak için günlük kesi bölgesini kontrol edin.

Ameliyat bölgesinde kızarıklık, şişme veya akıntı olduğunu fark ederseniz veya insizyon açıksa lütfen veterinerinize başvurun. Ayrıca, evcil hayvanınız uyuşuksa, iştahınız azalırsa, kusarsa veya ishal veya herhangi bir endişeniz varsa, ameliyattan sonra veterinerinizi arayın.

Köpekler sahiplerinin itaatlerine daha bağlı kalır, diğer köpeklerin kokularına ve peşlerinden gitmek gibi istenmeyen davranışlar sergilemez ve kızgınlık döneminde ev eşyalarınıza zarar vermekten kaçınırlar.

Özellikle kısırlaştırılmamış dişi köpekler bahçenizde ve evinizin etrafında erkek köpeklerin birikmesine sebep olacaktır.

Kısırlaştırma konusunda sizi endişelendirebilecek faktörler

Kısırlaştırmayı destekleyen tüm bu güçlü kanıtlara karşın, bazı kaygılarınız da olabilir. Dilerseniz, sık görülen birkaç endişeyi gözden geçirelim:

Operasyon geçiren yavru köpeğinizle ilgili endişeler

Yavru köpeğinin bir operasyon geçirmesini hiç kimse hafife almaz; ancak kısırlaştırmanın, istatistiksel olarak son derece güvenli olan rutin bir prosedür olduğunu bilmeniz önemlidir. Tıbbi açıdan sağladığı yararlar, tüm riskleri aşmaktadır.

Ameliyat Sonrası Kilo Kontrolü

Sanıldığı gibi ameliyat sonrası yavru köpekler aşırı kilo almaması için bu durumu ölçülü ve takipte kalacağınız besleme şekliyle önleyebilirsiniz. Bununla beraber köpeğinizin ihtiyaç duyduğu enerji atma aktivitelerini sergilemesine de engel olmamalısınız. Özellikle bir yaşına geldikten sonra kalorili mamalardan uzak tutabilirsiniz.

Kısırlaştırma Operasyonu Nasıl Yapılır

Kısırlaştırılma hayvanların sterilizasyonunu ifade eder – genellikle kastrasyon (erkeğin testislerinin çıkarılması) veya yumurtalık histerektomi (dişinin yumurtalıklarının ve rahminin alınması ) cinsel dürtü, üreme ve çoğalma yeteneğini ortadan kaldırmak için yapılır. Kastrasyonun erkek köpeklerde saldırganlığı azalttığı da bilinmektedir.

Kısırlaştırma köpeklerde hormonlara bağlı saldırganlığı, hormonel hastalıkları ve meme kanseri riskini ortadan kaldırır.

Dişi köpekler, ilk kızgınlık döngülerinden önce kısırlaştırılmazlarsa meme tümörleri geliştirme olasılıkları yedi kat daha fazladır.

Erkek köpekler için kısırılık

Köpekler arası saldırganlık içeren vakaların yaklaşık 3/2’sinde, kastrasyon saldırganlığı azaltmaya yardımcı olabilir. Kastrasyon yani kısırlaştırma ayrıca bölge işaretleme gibi diğer erkek köpeklerin tipik davranış özelliklerini de azaltır. Testosterondaki azalma duygusal sorunlara yol açabileceği ve tehdit altındayken agresif reaksiyon gösterme olasılığı arttıkça saldırganlık artabilir. 7 ile 10 hafta arasında kısırlaştırılmış olan erkek yavruları 6 ay veya daha büyük kısırlaştırılmış köpeklere göre davranış problemlerini gösterme olasılıkları 3 kat daha düşüştür. Çoğunlukla saldırgan köpekler erkektir, bu da birçok insanın erkek köpeklerinikısırlaştırmasına neden olur. Testosteronun uzaklaştırılması, bir köpeğin uyarana reaksiyonunun yoğunluğunu azaltabilir. Testosteron bir davranışın ortaya çıkmasına neden olmaz, ancak hiç olmaması kötü davranışların ortaya çıkmasına engel olabilir.

Üsküdar Veteriner Kliği kısırlaştırmaişlemleri için ideal prosedür şu şekildedir:

  • Kısırlaştırma operasyonu öncesi evcil hayvanınız genel anestezi ile uyutulmalıdır.
  • Erkek köpekler için testislerinin alınması, dişi köpekler için yumurtalıklarının alınması anlamına gelir.
  • Üsküdar köpek kısırlaştırma ameliyat öncesi köpeğinizin son iki saat boyunca su ve mama vermemeniz gerekmektedir.
  • Her şey yolunda giderse kısırlaştırma operasyonu yapıldığı gün köpeğinizi evinize götürebilirsiniz. Olağan dışı semptomlar saklanırsa veteriner hekimiz daha uzun süre gözlem altında tutulmasını isteyebilir.
  • Ameliyat yapıldığı gece yavru köpeğinizin hafif yiyeceklerle beslenmesi gerekecektir.
  • Köpeğinizi eve getirdiğinizde birkaç gün dinlenmesi ve kendine gelebilmesi için rahatlığa ve sevginize ihtiyaç duyacaktır. Özellikle agresif ve aktif hareketler yapmasını engellemek ve dikişlerinize zarar vermemesi için gereken ilgiyi göstermelisiniz. Kısırlaştırma operasyonu sonrası yapılması gerekenler için veteriner hekiminizden destek alabilirsiniz. Ameliyattan sonraki 10 gün süreyle kontrol edilmeli ve bir aksilik olmazsa 10 gün sonunda dikişler alınmalıdır. Bu köpeğin cinsine ve reaksiyonlarına göre değişkenlik gösterebilir.
  • Kısırlaştırma uygulamasından sonra köpeklerinizin adet dönemleri de değişir. Dişi köpekler adet olduğu dönemlerde kötü kokuya ve lekelere sebep olabilir. Kısırlaştırma sayesinde bu dertten de kurtulmuş olursunuz.
  • Erkek köpekler için kısırlaştırma işlemi yaşlandıkça büyüyen ve idrar yapmasını zorlaştıran prostat riskinden korur. Prostat viral enfeksiyona maruz kalırsa tedavi edilmesi için kısırlaştırılması gerekebilir.

Dişi Köpeklerde Kısırlaştırma Dönemi

Dişi köpekler ilk kızgınlık dönemine girdikten sonra kısırlaştırılabilir. Dişi köpekler kısırlaştırma ile meme kanseri ve benzeri rahatsızlıklardan korunabileceği gibi daha sonraki kızgınlık dönemine girmelerine de engel olunabilir. Tümör riskini ortadan kaldırmak isterseniz ne kadar çabuk davranırsanız, köpeğinizin sağlığı açısından o kadar iyidir. Köpeğiniz kızgınlık dönemindeyken de kısırlık operasyonu yapılabilir ancak bu normale oranla daha zor olacağından çok tavsiye edilen bir yöntem değildir.

Erkek Köpek Kastrasyon (Kısırlaştırma) Dönemi

Erkek köpeklerde çiftleşme isteği baba olma isteğiyle alakalı bir durum değildir. Bu tamamen içgüdüsel ve hormonel bir davranıştır. Özellikle kızışmış bir köpek kokusu erkek köpeklerin mantıklı düşmelerini engeller ve onları çok uzaklara gidebilecek itaatsiz canlılar olmasına sebep olabilir. Erkek köpeklerde ameliyat sonrası bandajlama işlemi uygulanmaz ve dişi köpeklerde olduğu kadar sancılı bir dönem değildir ancak gene de en az bir hafta boyunca dikkatle takip edilmedi, yemek şekillerine özen gösterilmeli, aktiviteleri kontrol altında tutulmalı ve yakalık kullanılmalıdır.

Üsküdar Kısırlaştırma Operasyonunda Yaşayabileceğiniz Aksilikler ve Alınabilecek Tedbirler

strong>Köpeğinizi kısırlaştırdıktan sonraki ilk 10 gün çok önemlidir. Özellikle ilk günlerde köpeğinizin steril bir ortamda olmasına dikkat edilmelidir. Operasyon sonrası östrojen hormonuna bağlı değişikliklerden ötürü kilo almasını engellemek için beslenme şekline dikkat etmeli ve verdiğiniz mamayı değiştirmek durumunda kalabilirsiniz. Özellikle ileri yaşta kısırlaştırma operasyonu bazı köpeklerde kemik erimesi gibi rahatsızlıklara sebep olabileceğinden veteriner hekiminizin gıda ve vitamin takviyeleri önerilerini dikkate almalısınız.

Hangi Durumlarda Kısırlaştırma Operasyonu Yapılamaz

Köpeğinizin özellikle nefes alma ve kalp sorunları durumunda yalnızca kısırlaştırma değil hiçbir şekilde operasyon kaldıramayacaktır. Bu sebepten ÜSKÜDAR VETERİNER KLİNİĞİNDE yaptıracağınız operasyonlar öncesinde kan tahlili istenene bilir. Eğer mümkünse önce bu tip rahatsızlıkları tedavi edilmelidir. Kızgınlık döneminde çok tavsiye edilmese de operasyon yapılabilir ancak yeni doğum yağmış ve emzirmekte lan köpeklere kısırlaştırma operasyonu yapılamaz.

Operasyon öncesi tavsiyeler

Operasyon öncesi Üsküdar Veteriner Kliğini arayarak randevu alabilirsiniz. Köpeğinize operasyon öncesi gaz ve rahatsız edici etkenleri olabilecek gıdalardan uzak tutun ve günlük vitaminlerini gereğinden daha fazla vererek operasyon sonrası iştah problemleri yaşaması durumunda bağışıklık sisteminin güçlü olmasını ve hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlayabilirsiniz. Daha fazla bilgi almak için ÜSKÜDAR VETERİNER KLİĞİ ile iletişime geçebilir ve gerekli bilgileri alabilirsiniz.

EN İYİ REFERANS İYİ BİR KELİMEDİR




DUDU ERDEMİR


Kanlı ishalli köpeğimi Serkan Bey 4 günde tedavi etti. Serkan Beye teşekkür ederim.




ŞÜKRAN YILMAZ


Daha önce kedim 5. kattan düştüğünde ve aşılarında Serkan Bey kedimizle ilgilendi. Makul bir fiyatı vardı. Güleryüzlü, kibar ve ilgiliydi.




OKAN ÇİÇEK


Önce kedimizin sağlığını sonra bizi düşünüyor. Mutlaka birden fazla alternatif sunuyor. Çok düşünceliler.




HASAN HÜSEYİN DEMİR


Üsküdar veteriner kliniklerine yeni dahil olan Dr. Pati’ye gönülden referans oluyoruz.






Dr. Pati ® Üsküdar Veteriner Kliniği

Biz Kimiz?

Dr. Pati ® Üsküdar Veteriner Kliniği, diğer bölgelerdeki klinik tecrübelerindeki hizmet kalitesini Üsküdar’da devam ettirmek için kurulmuştur.


HIZLICA ARAYIN

0533 498 96 62



ZİYARET EDİN

Barbaros Mah. Nuhkuyusu Cad. No:76 Üsküdar



Sosyal Hesaplarımızı Takip Edin



Copyright by Dr. Pati ® 2020.    KVK Aydınlatma Metni