Kedi Kısırlaştırma Sonrası Kedi Psikolojisi ve Davranışları
Kedinin kısırlaştırma operasyonu sonrası psikolojisi ve davranışları kedi sahibi tarafından en çok bilgiye ihtiyaç duyulan alanlardan biridir. Dr. Pati ® Üsküdar Veteriner Kliniği olarak, kısırlaştırma ameliyatından sonra kedilerinize sağlıklı bir yaklaşım için rehber niteliğindeki bu yazıyı ele aldık. Kısırlık ameliyatı sonrası kedinizin nasıl bir yaşam süreceği ve onu rahat ettirebilmek için neler yapabileceğiniz hakkında;
- Kedilerin Kısırlaştırma operasyonu sonrası psikolojisi etkilenir mi?
- Kedinin kısırlaştırma operasyonu sonrası davranışları nasıl etkilenir?
- Kısırlaştırma ameliyatı sonrası kedi bakımı
- Kedilerde kısırlaştırma operasyonu sonrasında neler yaşanır?
- Kedi kısırlaştırma ameliyatı sonrasında alınacak önlemler
uzun süre çalışma ve deneyimlerimizi sizlerle paylaşacağız.
1.Kedilerin Kısırlaştırma Operasyonu Sonrası Psikolojisi Etkilenir Mi?
Kedilerin kısırlaştırma operasyonu sonrası psikolojisi değişir mi üzerine doğrulanmış bir teori mevcut değildir. Fakat kısırlaştırma operasyonu sonrasında kedi sahipleri kedilerini daha fazla gözlemleme imkânı bulduklarından, birçok yeni özellikler keşfedebilir. Ameliyat sonrası gösterilen ilgi ve şefkat, kedilerle aranızda özel bir bağ kurulmasına sebep olur.
Dişi kedilerin kızgınlık dönemine girmesiyle şefkat ve ilgi beklentisi üst düzeye çıkmaktadır. Operasyondan sonra aynı dönemde bu beklentiler devam edebilmektedir. Bu veri, kedi psikolojisi üzerindeki etkiyi saptayabilmek için yeterli değildir.
2.Kedinin Kısırlaştırma Operasyonu Sonrası Davranışları Nasıl Etkilenir?
Kedinin kısırlaştırma operasyonu sonrası davranışları nasıl etkilenir, kısırlık ameliyatının amacı, kızgınlık döneminin istenilmeyen davranışlarını önlemektir. Kedilerin kısırlaştırılması hakkında merak ettikleriniz için Dr. Pati kedi kısırlaştırma sayfasını ziyaret edebilirsiniz
Her kedi eşsizdir ve farklı çevre unsurlarında yetişir. Yetişkin ya da yavru kediniz hangi dönem içerisinde kısırlaştırıldıysa, davranışlarında ki değişimde bu döneme paralellik gösterecektir. Veteriner hekiminiz, kedinize en uygun operasyon zamanını sizlere önerecektir. Kedinin kısırlaştırma operasyonu sonrası psikolojisi üzerinden dolaylı varsayımlara ulaşabiliyorken, kızgınlık dönemi davranışları hakkındaki etkilerinden kesin olarak bahsedebilmekteyiz. Kedi sahiplerindeki değişimin, kedilere de yansıdığını söylemek mümkündür.
Kedi kısırlaştırma operasyonu sonrası kedilerin davranışlarında ilk sürelerde durgunluk gözlenebilir. Yeni hormanel düzeylerine alışana kadar hasta sahibine karşı hassas davranabilir, içine kapanabilir. Hormonel düzeyler stabilleştiğinde durum hızlıca düzelir. Yani geçici bir durumdur.
Davranış olarak baktığımız zaman karakterize sabit etki bir etki olmamaktadır. Bazı kediler daha enerjik olurken bazı kediler daha da sakinleşmektedir. Fakat mizaç olarak genel anlamda yumuşama görülebilir.
3.Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası Kedi Bakımı
Kedinin kısırlaştırma operasyonu sonrası psikolojisi ve davranışları sağlıklı bir tablo oluşturabilmesi için İlk olarak ortamın düzenlenmesi gerekmektedir. Onlar için mümkün olduğunca sakin ve konforlu bir alan oluşturmalısınız. Evde birden fazla kedi ya da canlı besliyorsanız birbirlerinde uzak durmalarını sağlayınız.
Kedinizin aldığı anestezi ilk 18 – 24 saat sürede etkisini göstermeye devam edecektir. Belirtiler içerisinde huzursuzluk, mide bulantısı, hareketleri kontrol edememe ve durgunluk gözlemlenebilir. Hazırladığınız bu alanı sık sık kontrol edip, sağlık durumunu yakından incelemelisiniz. Alan çevresinde ona zarar verebilecek ürünlerin olup olmadığını analiz etmelisiniz. Atlayıp ulaşabileceği yüksek eşyalardan, mekânı arındırmanız gerekiyor.
Kedinizin rahat edebileceği yatağı yoksa, bir kutunun içine sereceğiniz yumuşak materyallerden oluşan bir yer oluşturun. Her ihtimale karşı yatacağı yerin üzerine bir ped yerleştirebilirsiniz. Bu yatağı zemin bir alana koyunuz. Hem zıplayıp yara bölgelerine zarar vermesini engellemiş olursunuz hem de kediniz zemine uzanarak, ameliyat bölgelerini serinletip yaralarını yatıştırmış olur.
Bunun yanında, ışığı iyi koordine etmelisiniz. Anestezi alan kediler, genel olarak ışıktan hoşlanmazlar. Dinlenme alanının ışığını tamamen kapatın ya da kısık bir şekilde kullanmayı tercih ediniz. Her kedinin farklı bir karakterde olduğunu unutmamak gerekir. Gözlemleyerek uygun olan ışığı bulabilirsiniz.
Dışarı çıkan bir kediniz varsa, yara tamamen iyileşmeden dışarı çıkmasına izin vermeyin. Veteriner hekiminizle konuşup doğru zamanı tespit edebilirsiniz. Kısırlık ameliyatı ciddi bir operasyondur. Cerrahi olarak kesilen bölgeyi, ameliyattan sonra veteriner hekiminizin size de göstermesini isteyin. Dilerseniz bu alanı fotoğraflayın. Böylelikle her geçen gün yaranın iyileşme sürecini gözlemlemiş olursunuz.
Bu adımların dışında kısırlık ameliyatı sonrasında kedinizin dinlenmesine izin verin. Kontrol amaçlı olmadığı süre dışında onları hareket ettirmekten kaçınmalısınız. Hareketli oyunlara bir süre ara vermeniz doğru olacaktır.
Erkek kediler kuyruk altlarından, dişi kediler ise karın bölgesinden ameliyatları gerçekleştirilir. O yüzden bu bölgelere baskı yapmayınız. Eğer kedinizi hareket etmek durumunda kalırsanız, dikiş yerlerine dokunmadan çok sakin bir şekilde bunu yapınız. Çünkü dikiş bölgeleri enfeksiyona ve tahrişe oldukça yatkındır. Bunu önlemek adına, veteriner hekiminizin önerisiyle bölgeyi izotonik serum ile dezenfekte edebilirsiniz.
Başarılı bir ameliyat sonrasında kedinizin 24 saat içerisinde normal davranışlarına dönmesi beklenir. Eğer kedinizde aşağıdaki belirtileri fark ederseniz veteriner hekiminizden bilgi alınız.
- Operasyon sonrasında 24 saati geçen sürede devam eden uyuşukluk hali
- Titreme ve ateş
- İlk geceden sonra kusmanın devam etmesi
- İshal
- Yavru kedilerde 12 saat, yetişkin kedilerde ise 24 saat hiçbir şey yememeleri
- 24 saati geçen sürede, iştah halinin normale göre aşırı azalması
- Kanlı ve zor tuvalete çıkma
- 24 saat sonra hala tuvaletini yapmaması
Bu belirtilerin her biri ciddiye alınması gereken semptomlardır. Ameliyat sonrası süreçte de veteriner hekiminizle sürekli iletişim halinde olunuz. İletişim halinde olmanız, birçok hastalığın öncesinde önlem alabilmenizi sağlar. Aşağıda yer alan belirtilerle karşılaştığınızda ise acil bir şekilde veterinerinize gitmelisiniz.
- Nefes almada zorlanma
- Cerrahi bölgede kanama
- Tepki vermeme
- Aşırı ağrı belirtisi
- Zihinsel değişkenlik
- Bilinç kaybı
- Normalin dışında şişkin bir karın
Bunların yanında, kediniz operasyona girmeden önce ameliyat ve ameliyat sonrası bakım hakkında gerekli bütün bilgileri veteriner hekiminizden öğreniniz. Kediler acı hissetse de bunu sahiplerine belli etmeyebilir.Veteriner hekiminizin önerdiği ilaç ve kullanma dozunu uygun bir şekilde kullanmayı kesinlikle ihmal etmeyiniz. Veterinerinizin dışında duyduğunuz antibiyotik ve krem kullanımlarına itibar etmeyiniz. Sağlıklı bir ameliyat sürecinde can dostlarımızı önemsiyoruz!
4.Kedilerde Kısırlaştırma Operasyonu Sonrasında Neler Yaşanır?
Kısırlaştırma operasyonu için ilk 24 saat çok önemlidir. Ameliyattan kaç saat sonrasında kedinizin kendine geleceği, sağlık durumu ve bünyesine bağlıdır. İlk gün eve geldiğinizde kedi maması yenildiğinde kusma gerçekleşirse, mamayı kaldırın ve bir sonraki sabah az miktar olarak yeniden deneyin. Kediniz yeniden kusarsa ya da ishal olmuşsa, direkt veteriner hekiminize ulaşın.
Operasyondan sonra 7 ile 10 gün arasında her gün en az iki kez olmak üzere cerrahi bölgeyi inceleyiniz. Aşağıda belirtilecek olan sorunları görmeniz halinde zaman kaybetmeden veteriner hekiminize durumu danışınız.
- Kırmızılık: Kısırlık ameliyatı sonrasında cerrahi bölge çevresinde kırmızılığın olması normal karşılanır. Bu kırmızılığın zamanla yoğunlaşması enfeksiyon işareti olabilir.
- Şişlik: Ameliyat sonrasındaki şişlik normaldir. Şişliğin artması ve kötüleşmesi durumunda, kedinizi veterinerinizin görmesi şarttır.
- Morarma: Cerrahi ameliyat kesiğinin iyileşme sürecinde, kırmızılığın morarmaya başlaması iyileşme sürecini gösterir. Fakat morluğun yayılması, yeni morlukların oluşması halinde direkt veterinere gidilmelidir.
- İrinli Akıntı: Yatağına ped koyma önerimiz, irinli akıntının oluşabilme ihtimaline yöneliktir. Bu alanda ilk etapta akıntının oluşması mümkündür. Akıntı artar ya da renklenerek, kokma eğilimi gösterirse, direkt veterinere gitmelisiniz. İç dikişlerinin kontrolü ve enfeksiyon belirtisi olarak değerlendirilmeye tabii tutulmalıdır.
- Yara Kenarlarından Ayrılma: Erkek kedileriniz kesikleri küçük ve açık olmalıdır. Dişi kedilerin dikişleri ise bir kısmı görünür ya da gizli olabilir. Bu dikişlerin sağlam ve açıklığın görülmemesi gerekir. Ayrılma veya herhangi bir yaradan farklı akıntı gözlemliyorsanız zaman kaybetmeden derhal veterinerinize gitmelisiniz.
Bu belirtilerin dışında kedilerinizin diş etlerini de kontrol etmelisiniz. Kırmızılık ve soluk pembe diş etleri, kedinizin sağlıklı olduğunu gösterir. Fakat normalden daha soluk ve diş etlerine bastırdığınızda renk dönüşü sağlanmıyorsa kansızlıktan şüphelenebilirsiniz.
Bu yüzden kedinin kısırlaştırma operasyonu sonrası psikolojisi ve davranışlarını gözlemlemek oldukça önemlidir. Aşağıda belirtilen normal dışı belirtileri görürseniz, zaman kaybetmeden veteriner hekiminize gitmeyi ihmal etmeyiniz.
- İştahsızlık
- Su içmekten kaçınma
- Kambur duruş
- Kaçma girişimleri
- Ürkeklik ve kaygı hali
- Hırıltı ya da tıslama
- Gergin karın kası
- Depresyon ve uyuşukluk hali
5.Kedi Kısırlaştırma Operasyonu Sonrasında Alınacak Önlemler
Kedinizin kısırlık ameliyatı sonrasında, kendine gelebilmesi ve eski haline dönebilmesi için en az 24 saatin geçmesi beklenmelidir. Kedi sahiplerinin bu süre içerisinde mümkün olduğunca sakin kalması gerekir.
Ameliyat dönüşünde hazırlanması gereken ortam hakkında kedinin kısırlaştırma operasyonu sonrası davranışları nasıl etkilenir bölümünde yer vermiştik. Diğer bir yandan, kedinizin tuvaleti, maması ve suyu yakınında bulunmalıdır. Mama ve su kaplarının, tuvaletine yakın bi yerde olmamasına özen gösteriniz.
Operasyon sonrasında ilk hafta tuvaletlerinin durumunu kontrol etmelisiniz. Dikişleriyle kumun teması önlenmelidir. Bu nedenle, bentoit yerine silika kumları kullanmayı tercih edebilirsiniz. Eğer evde başka kedileriniz varsa, gözlem açısından tuvaletlerini muhakkak ayırmanızda fayda var. Ameliyatın sonrasında 24 saat içerisinde kedinizin idrarında kan görülebilmektedir. Bu durumun devam etmesi halinde veteriner hekiminize muhakkak ulaşmalısınız.
Kısırlaştırma operasyonu sonrasında kedinizin çok hareketsiz kalmasına veya çok aktif hareket etmesine müsaade etmeyiniz. Kedinizin yarası bütünüyle iyileşip kapanana kadar koşmasına, merdivenden çıkmasına, zıplamasına engel olmaya çalışınız.
Ameliyatın ilk günlerinde hareketlerini kısıtlamaya özen gösterirken, kedinizin strese girmemesinde de dikkat ediniz. Gün içerisinde kontrollü olarak gözünüzün önünde hareket etmesini sağlayınız.
Kediniz dikişli bir ameliyat geçirdiyse, muhakkak takibini gerçekleştirmelisiniz. Bu yüzden ameliyatın ilk 10 gününde özel üretim ameliyat giysisi ya da yakalık kullanmanız önerilmektedir. Bu giysi ve yakalıklar;
- Dikişlerin açılmaması,
- Enfeksiyon kapılmaması,
- Yaranın ısırılma ve darbe almasını
Önlemek için kullanılmaktadır. Ameliyat öncesinde internetten temin edebilir ya da veterinerinizden temin edebilirsiniz.
Veteriner hekiminizin tavsiyesiyle yapılan pansuman, dikişlerin sağlıklı bir şekilde onarılmasını sağlar. Verilen ilaçları tam zamanlı olarak kullanarak, kontrole gitmeyi ihmal etmeyiniz. Bu sayede, ameliyat sonrası oluşabilecek komplikasyonların erken teşhisi ve tedavisi sağlanabilmektedir.
Kısırlaştırma hakkında daha fazla bilgi için Dr. Pati Veteriner Kliniği hekimlerimizden bilgi alabilirsiniz.