Bebek Kediler Nasıl Beslenir? Bakımı Nasıl Yapılır? + VİDEO

Mart 27, 2022 by uskudarv0

Yavru bebek kediler nasıl beslenir ve yavru kedi bakımı, yetişkin kedi ile karşılaştırıldığında daha zorludur. Dr. Pati ® Üsküdar Veteriner Kliniği ve diğer bölgelerdeki klinik tecrübelerimizle birlikte;

  • Anne kedi ve kedi yavrularını ayırmak için doğru zaman nedir?
  • Yavru bebek kediler nasıl beslenir?
  • Yavru kedilerde biberon kullanımı
  • Yavru kedi bakımı nasıl yapılır?
  • Yavru kedilerin tuvaleti nasıl yaptırılır?
  • Yavru kedi aşı takvimi ve uygulama zamanları

Konularını sizler için uzman veteriner hekim grubumuzla birlikte derledik.

Yavru Bebek Kediler Nasıl Beslenir?

Anne kedi ve kedi yavrularını ayırmanın en ideal dönemi 8 haftalık olduğu zamandır. Yavru kedi 2 aylık olana kadar anne bakımına ve anne sütü kullanımına ihtiyacı vardır. Kedi sütü yavru kedilerin beslenmesine ve gelişim evrelerine büyük katkı sağlar. Aynı zamanda sütün içerisinde bulunan antikorlar sayesinde bulaşıcı olan hastalıklardan korumaktadır. Onları 2 aylık olduğunda ayırmanız, kediyi sağlıklı yaşam evresine hazırlayarak, ileride daha az sağlık sorunuyla karşılaşmasını sağlar.

Anne kedinin hastalandığı, öldüğü ya da reddettiği gibi durumlarda yavru kedinin bakımını üstlenmeniz gerekebilir. Bu noktada yavru bebek kediler nasıl beslenir, yavru kedi bakımı nasıl yapılır bilgisi, hayati önem taşımaktadır.

Öncelikli olarak yapılması gereken, bir sütanne arayışıdır. Birçok anne kedi, yavrularını kendi yavrusu gibi kabul edecektir. Sütannenin bulunmadığı durumlarda ise yavrunun yaşama şansı, sizin elinizdedir.

Yavru kedilerin beslenmesi hakkında, yeterli bilgiye sahip değilseniz, veteriner hekiminize danışın. Yavru kedileriniz ikram edeceğiniz en sağlıklı besinler, yavru kedi maması, bebek muhallebisi ve biberonla verilen anne sütü tozudur. Üsküdar Veteriner petshop hizmetinden temin edebilirsiniz.

Yavru kediler her 2-3 saatte bir oda sıcaklığında ve tek kullanımlık hazırlanan mamalarla besleyin. Artan kedi mamasını diğer öğünlerde kullanmayın.

Yavru Kedi Biberonla Nasıl Beslenir?

Yavru kedileri beslemek için ilk akla gelen inek sütüdür. Dr. Pati ® Üsküdar Veteriner Kliniği olarak bunu asla önermemekteyiz. İnek sütü yavru bebek kedilerde ishale yol açabilir. Yavru bebek kediler nasıl beslenir konusunda aşağıdaki adımları takip ediniz;

  1. Öncelikle anne sütü tozunu doğru hazırlayın.
  2. Kucağınıza bir havlu sererek kedinin karın üstü durmasını sağlayın.
  • Yan ya da sırtüstü yatırmayın.
  • Ensesinden tutarak arka ayaklarının üzerine ya da havaya kaldırmayın. Yanlış pozisyonlar, istenmeyen sonuçlar doğurur. Kedi mamasının nefes borusu ve akciğerlere kaçmasını engellemek için sıklıkla kontrol edin.
  1. Yavru kediyi 45 derece açı ile bir bebeği tutar gibi tutun. Böylelikle mamada hava kabarcığı oluşmaz ve kedinin hava yutmasını engellemiş olursunuz.
  2. Biberonu kedinin damağına doğru yaklaştırın ve dil salınımına izin verin. Dil salınım hareketi, sütün akciğerlere gitmesini önler. Memeye gelmiyorsa, parmağınızı ön dişlerinin arasına sokun ve ağzını açıp memeyi yerleştirin. Eğer ki yavru kediniz emmiyorsa asla zorlamayın. Derhal bize başvurun!
  3. Yavru kedinin sütü fazla emmesi için ısrarcı olmayın. Karnını doyurduğunda, göbeği yuvarlak ve şişkin bir hal alacaktır.
  4. Kedi sütü ve süt tozu bulamadığınız nadir durumlarda, keçi sütünü tercih edebilirsiniz.
  5. Kedinizin beslenmesinden emin olun ve gazını çıkarabilmesi için sırtını hafif bir şekilde ovalayın.

Bu tür pratik içerikleri kaçırmamak için kanalımıza abone olun.

Yavru Kediler Hangi Sıklıkta Beslenmeli?

Yavru kediler 0-8 hafta içerisinde bebek sınıfına girmektedir. Kedilerin yeme sıklığı, yaş periyotlarına bağlı olarak;

  • 1. hafta: 2-3 saatte bir
  • 2. hafta: 3-4 saatte bir
  • 3. hafta: 4-6 saatte bir
  • 6. hafta: günde eşit saat aralıklarıyla üç veya daha fazla konserve gıdalar ile beslenebilir.
  • 12. hafta: kedilere düzenli olarak gün içeresinde üç kez konserve mama verilebilmektedir.

Yavru kedinizin beslenme sıklığı ve mama türü konusunda rehberliğe ihtiyaç duyduğunuzda, Üsküdar Veteriner Kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.

Yavru Kedilere Ne Verilmez?

İlk aydan sonra yavru kediler, küçük porsiyonlarla mamaya alıştırılarak geçiş sağlayabilirler. 8 haftada bütünüyle sütten kesilerek gelişimini mama ile sağlar. Kedi mamasına başladıktan sonra dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlar, yavru bebek kediler nasıl beslenir konusunda oldukça önemli bir yer kapsar.

Yavru kedilere ne verilmez;

  • Süt: İnek sütü ishal ve karın ağrılarına sebep olabilir.
  • Çiğ et: İçerisinde parazit ve zararlı bakteriler barındırabilir.
  • Çiğ balık türleri: B vitamini eksikliğine sebep olur. İştah kaybı, nöbetler hatta ölüme sebebiyet verebilir.
  • Çiğ yumurta: Salmonella, E.Coli hastalıklarını içerebilir. B vitaminini azaltır. Bu da sinir sistemi ve deri hastalıklarına sebep olabilmektedir.

Yetişkin kedilerde de sorunlara neden olabilecek, sarımsak, soğan, kakao, çikolata, kahve, kuru üzüm gibi besinler yavru kedilere asla önermiyoruz. Yavru bebek kediler nasıl beslenir ve hangi tür yiyeceklerin verilmemesi gerektiğini artık bilmektesiniz!

Yavru Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Yavru kedilerin beslenmesi, yavru kedi bakımı nasıl yapılır konusunun önemli bir koludur. Diğer önemli hususlar ise yavru kedi nasıl ısınır, yavru kedilere nasıl tuvalet yaptırılır ve yavru kedi aşı takvimi ve uygulama zamanları nelerdir?

Yavru Kedi Nasıl Isınır?

Annesiz yavru bebek bir kediyi bulduğunuzda önceliğiniz onun vücut ısısını korumak olmalıdır. Çünkü kediler 5 haftalık olana kadar kendi ısılarını koruyamazlar. Bunun için yapmanız gerekenler;

  1. Islaksa onu hemen kurulayın. Sizin ısınızı alabilecek gibi onu kıyafetlerinize yaklaştırın. Anneden ayrı kaldığı sürede meydana gelen olumsuzluklar hakkında bilgi almak için en kısa zamanda Üsküdar Veteriner Kliniği ile iletişime geçin. Kedi bakımında tecrübeli olsanız dahi, doğru müdahale için bu adım çok önemlidir.
  2. Eve geldiğinizde yavru için sıcak, sakin bir alan hazırlayın.
  3. Karton bir kutu kullanacaksanız naylon gibi malzemeler yerine kumaş ürünler tercih edin.
  4. Sıcak su torbasını bir havluya sararak kedinin yanına koyun.
  5. Şişedeki suyun ısısını kontrol edin ve gerektiğinde yenileyin.
Yavru Kedilere Nasıl Tuvalet Yaptırılır?

Anne kedi yavrularını emzirdikten sonra onların karın ve genital bölgelerini yalayarak tuvaletlerini yaptırmaktadır. Sizler de beslenme sonrasında benzer işlemleri sağlamalısınız. Aşağıdaki adımları takip ederek yavru bebek kedinizin tuvaletini yaptırabilirsiniz.

  1. Öncelikle yavruyu kucağınıza sırtüstü olacak şekilde bir havlu kâğıdın üzerine koyun.
  2. Ilık suyla nemlendirilmiş bir pamuk yardımıyla, karın ve aşağı doğru yumuşak hareketlerle masaj yapın.
  3. Yavru tuvaletini yaptıktan sonra yine nemli bir pamukla genital bölgesini temizleyin ve kurulayın. Eğer ki yavruda kabızlık ve ishal hâsıl olduysa vakit kaybetmeden bize ulaşın.
Yavru kedi aşı takvimi ve uygulama zamanları

Yavru kedileri enfeksiyon ve bulaşıcı hastalıklardan koruyabilmenin ilk şartı aşılarını tam zamanlı olarak uygulatmaktır. Aşağıda Üsküdar Veteriner Kliniğimizin vermiş olduğu tabloda aşı zamanlarını takip edebilir ve veteriner hekimlerimize danışabilirsiniz. Detaylı bilgi ve 2022 kedi aşı fiyatları için buraya tıklayın.

Kedi Aşı Takvimi

İç ve Dış Parazit Tedavisi 6-8- Haftalık
Karma Aşı 1 8-10 Haftalık
Lösemi Aşısı 9-11 Haftalık
Karma Aşı 2 10-12 Haftalık
Lösemi Aşısı 2 11-13 Haftalık
Kuduz Aşısı 12-14 Haftalık (Kediniz 3 aydan küçükse yapılmaz)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *






Dr. Pati ® Üsküdar Veteriner Kliniği

Biz Kimiz?

Dr. Pati ® Üsküdar Veteriner Kliniği, diğer bölgelerdeki klinik tecrübelerindeki hizmet kalitesini Üsküdar’da devam ettirmek için kurulmuştur.


HIZLICA ARAYIN

0533 498 96 62



ZİYARET EDİN

Barbaros Mah. Nuhkuyusu Cad. No:76 Üsküdar



Sosyal Hesaplarımızı Takip Edin



Copyright by Dr. Pati ® 2020.    KVK Aydınlatma Metni