Dr. Pati Veteriner Kliniğine bal isimli kedimle gidiyorum balim mantar hastalığına yakalanmıştı 4 ay kısa bir surede mantar hastalığını iyileştirdik. Dr. Pati’ye çok teşekkür ediyorum. Yaklaşık 2 senedir Dr. Patiye gidiyorum ilgi çok güzel her şey için çok teşekkür ediyorum.
-Murat Dinç
Özellikle kedi ve köpek gibi evcil hayvanların evden kaçması ve kaybolması sahipleri için en korkulan durumlardan biridir. Mikroçip buna engel olmak için üretilmiş her hayvana farklı bir kimlik tanımlayan, küçük bir pirinç tanesi boyutundaki aygıttır. Bu yazımızda mikroçip nedir, hayvanlara nasıl enjekte edilir, neden uygulanmalıdır, mikroçip ne işe yarar, nasıl bir yapıya sahiptir, zorunlu bir uygulama mıdır, uygulama fiyatı nedir ve mikroçip nasıl çalışır gibi soruların cevaplarını sizler için derledik. Evcil bir hayvanınız varsa ya da hayvan sever biriyseniz bu konuda mutlaka bilgi sahibi olmalısınız.
JackKilby ve Robert Noys tarafından icat edilen mikroçip, bilgisayar belleği için kullanılan bir mantık bileşenidir. Bu yazıda ele aldığımız pet mikroçip ise teknolojinin yardımıyla, hayvanların kendine ait bir kimlik sahibi olmasını sağlayan sistemdir. Her hayvana uygulanan mikroçip, farklı bir kimlik numarası taşır. Böylece kaybolan hayvan diğerleriyle karışmadan rahatlıkla bulunur.
Mikroçipin tek özelliği bununla da sınırlı kalmaz. Bu aygıtın veri tabanına evcil hayvanınızın bilgilerinin yanı sıra sizin de adres, telefon gibi gerekli bilgileriniz kaydedilir. Böylelikle kaybolan minik dostunuzu bulan biri size ulaşabilir. Hayvan barınakları, belediyeler ve veteriner kliniklerinde bulunan sistem sayesinde mikroçipleri tarama imkanı bulabilirsiniz.
İstatistiklere baktığımızda üç evcil hayvandan birinin yaşamı boyunca mutlaka kaybolduğunu görüyoruz. Kaybolan bu hayvanların bulunma ve ailelerine kavuşma oranı köpeklerde %22 kedilerde ise sadece %13’dür. Ev ortamına alışan ve dışarıdaki sert yaşama adapte olamayarak ölecek olan hayvanları sahiplerine kavuşturması açısından mikroçip hayati bir önem taşır.
Evcil hayvanların tek sorunu kaybolmak ya da kaçmak değil. Bakmakta zorlanan evcil hayvan sahipleri minik dostlarını sokağa terk edebiliyor. Mikroçip uygulamasını zorunlu kılan yeni yasa sayesinde buna yeltenen insanlar bir kez daha düşünecek. Çünkü çip sayesinde hayvanın sahibi belirlenecek ve yüksek cezalara maruz kalacak. Sokağa bırakılan hayvan ise barınağa teslim edilecek ya da yeniden sahiplendirilecek.
Kaybolan hayvanların bulunması ve sokağa bırakılan hayvanların tespit edilmesi için kullanılan mikroçipin işe yaradığı bir alan daha vardır. Veteriner kliniği ziyaretlerinde mikroçip taraması yapılarak hayvanın daha önce geçirmiş olduğu rahatsızlıklar, kliniği ziyaret ettiği tarihler, aşıları ve sağlık durumu görüntülenebilir.
Mikroçiple ilgili gereken tüm detaylardan bahsettik. Bu aygıtın genel özelliklerini kısaca özetleyelim.
Uygulanma esnasında hayvanların biraz huzursuzlanmasına sebep olabilir. Ama mikroçip hareketsiz ve biyouyumlu yapısıyla uzun vadede hayvanların canını acıtmaz.
Mikroçip dayanıklı bir yapıya sahiptir. Uzun yıllar bozulmadan hayvanların vücudunda kalabilir.
Bu işlemi özel bir klinikte yaptırmak isterseniz maliyeti sizi zorlamaz.
Sisteme kaydedilen bilgiler sizi yanıltmaz ve kaybolan hayvanınıza ulaşmak için mikroçip en garanti görülen yoldur.
Devlet destekli bir sistem olan mikroçip, yasaldır ve hayvan haklarını gözetir. Gerekli işlemler bakanlık eliyle yürütülür ve takip edilir.
Mikroçip uygulaması hakkında merak edilen soruları yanıtladığımız bu yazının sizler için aydınlatıcı olduğunu umar, minik dostlarınıza uzun ve sağlıklı bir yaşam dileriz.
Üç evcil hayvandan biri kayboluyor.
Barınaklara giren kayıp ve mikroçipsiz kedilerin sadece %2’si ile köpeklerin %22’si aileleri ile bir araya gelebildi.
Barınaklara giren mikroçipli kedilerin %38‘i, mikroçipli köpeklerin ise %52‘si sahibine geri döndü.
Mikroçip pile ya da şarj edilmeye ihtiyaç duymayan bir aygıttır. Evcil hayvanların boyunlarının arkasına, hemen kürek kemiklerinin arasındaki yumuşak kısma ve deri altına enjekte edilir. Hareketli bir parça olmaması ve acı vermemesi nedeniyle hayvanların günlük yaşantılarını olumsuz anlamda etkilemez.
Yalnızca mikroçipin enjekte edildiği sırada hayvan aşının verdiği kadar hafif bir sızı hissedebilir. Bu küçük ve kısa işlem için hayvana anestezi uygulama ihtiyacı dahi duyulmaz. Mikroçip bozulmayan, sağlam yapısıyla bir hayvanın vücudunda 25 yıl boyunca çalışabilir halde kalır. Bu da minik dostunuzun ortalama ömründen çok daha uzun bir zamandır.
Peki, mikroçip ne zaman uygulanmalı? Doğru olan, bir hayvanı sahiplenir sahiplenmez bu işlemi yaptırmanızdır. Mikroçip enjeksiyonu için genellikle hayvanlarda en az sekiz haftalık olma şartı aranır. Veteriner hekiminizle bu konuda görüşürseniz kendisi gerekli kontrolleri sağlayacak ve uygun takvimi oluşturacaktır. Bazı hayvan sahipleri bu işlemi erteleyerek minik dostlarını tehlikeye atmaktadır. Size muhtaç bir hayvanın ne zaman zarar göreceğini ya da kaybolacağını bilemezsiniz. Bu nedenle çok geç olmadan mikroçip uygulamasını gerçekleştirmek için harekete geçmelisiniz.
Hayvanlara enjekte edilen mikroçip, radyo frekanslı identifikasyon teknolojisi ile üretilmiştir. Bu teknolojik aygıtın farklı türleri ve işlevleri olmakla birlikte hayvanlar için kullanılan versiyonu yalnızca bilgiyi taşır ve gerektiğinde alıcı ile iletişime geçerek aktarır. Bu çip türüne pasif çip denir. Pasif çipler, aktif çiplerin aksine pil ya da şarj gibi herhangi bir güç kaynağına bağlanma ihtiyacı duymazlar.
Boyut olarak çok küçük olan mikroçipin diğer özelliklerinden bahsedelim. Yapısı cam bir kapsül olan bu çipler, biyouyumludur. Biyouyum nedir? Biyouyum, mikroçip içerisinde yer alan malzemenin, vücudun ihtiyaçlarına cevap verebilen, enjekte edildiği bölgeye zararsızca yerleşen ve herhangi bir iltihaplanma yaratmayan yapıya sahip olmasıdır. Mikroçipin enjekte edildiği bölgede sabit kaldığını ve hareket özelliği olmadığını söylemiştik. Bunun sebebi ise çipin, polprpilen polymer maddesiyle kaplı olmasıdır. Polprpilen polymer, dirençli yapıya sahip bir bileşendir.
Hayvan bünyesine uyum sağlamak için tasarlanan cam kapsülün içinde ise bilgilerin kaydedildiği silikon yapıdaki çip, bir kapasitör ve bakır sarılı bobin vardır. Bu kapasitör ve bobin, mikroçipe bilgilerin radyo frekansıyla kaydedilmesi, alıcıya iletilmesi gibi işlevleri sağlar.
Mikroçip enjekte uygulaması ne kadar kolaysa çıkarılması da bir o kadar zordur. Cerrahi işlem gerektirir. Ama zaten çıkarılması için bir sebep de yoktur. Ortalama hayvan ömründen daha uzun dayanıklılığa sahip olan mikroçiplerin değiştirilmesine ihtiyaç duyulmaz.
Evcil hayvanlar ile sahiplerinin arasında somut bir bağa ihtiyaç olduğu fikri belki de ilk kez 99 Marmara depremi sonrasında akıllara geldi. Deprem sonrasında birçok evcil hayvan korkarak kaçtı ve geri dönmedi. Deprem, yangın gibi felaketler yaşanmasa dahi, hayvanlar dışarıdaki renkli hayatı merak edebiliyor ve özellikle kızgınlık dönemlerinde evden kaçabiliyor. Ev ortamına alışık olan bu hassas minik dostlarınız, sokaktaki zorluklara adapte olamıyor ve zarar görüyor.
Kaybolan hayvanların kolayca bulunmasında mikroçip etkisinden bahsettik. Hayvanınızın kaybolmaması için tercih edebileceğiniz bir diğer yöntem tasma kullanmaktır. Fakat tasmanın hayvanın boynundan düşmeyeceğinin ya da üzerindeki yazıların zarar görmeyeceğinin bir garantisi olamaz. Bununla birlikte, deri altına enjekte edilen mikroçipin kaybolma, zarar görme ihtimali yoktur. Dolayısıyla mikroçip uygulaması, hayvanınızı bulmanız için tasmadan çok daha güvenilir ve garanti bir yöntemdir. Mikroçip hayvanları korumak ve sahiplerine kavuşturmak için en doğru yoldur diyebiliriz.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Türk Veteriner Hekimler Birliği ile imzaladığı protokol sonucunda ve 30344 resmi gazete kararıyla kedi ve köpek gibi evcil hayvanlara ve gelinciklere mikroçip uygulanması zorunlu hale getirilmiştir. Yönetmelikte belirtilene göre bu protokolün amacı, hayvanların hastalıklarını kontrol altında tutmak için hayvan kimliklerinin elektronik ortamda korunmaya alınmasıdır. Protokolde hayvanların kimliklendirilmesine dair gereken her şey ayrıntılarıyla yer almaktadır. Hayvanların kimlik sahibi olması, mikroçip aygıtının üretimi ve dağıtımı gibi işlemlerden Tarım ve Orman Bakanlığı sorumludur. Hayvanın kimlik bilgileri sahibinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası üzerine ya da pasaport belgesi üzerine kaydedilir. Böylece hayvanın kaybolması ya da sokağa bırakılması gibi durumlarda sahibine kolaylıkla ulaşılır.
2022 yılı sonuna kadar tüm evcil hayvanlara mikroçip enjekte edilmelidir. Fakat takdir edersiniz ki tüm evcil hayvan sahiplerinin bu işlemi yaptırıp yaptırmadığı tek tek kontrol edilemez. Mikroçip uygulaması kontrolü genelde, sahibiyle birlikte şehirlerarası ya da ülkeler arası yolculuk yapan hayvanlarda sağlanır.
Avrupa ülkelerinde mikroçip işlemi daha yaygındır. Ülkemize kıyasla evcil hayvanların çiplenme oranı çok daha yüksektir.
Mikroçip uygulaması yalnızca alanında uzman veteriner hekimler tarafından, steril bir ortam olan veteriner kliniklerinde gerçekleştirilebilir. Bu işlemin ücreti0 850 TL’dir.
Mikroçip taramasının hayvan barınakları, belediyeler ve veteriner kliniklerde yapıldığını söylemiştik. Peki, bu taramanın sonucunu kimler görüntüleyebilir? Taramayı yapan kişi, Petvet sisteminden yalnızca hayvan sahibinin paylaşılmasını istediği bilgilere erişebilir. Bu bilgiler arasında iletişim bilgileri de mevcuttur.
Mikroçip ve GPS aynı şey değildir, birbirlerinin yerine kullanılamazlar. İkisi de kaybolan hayvanların bulunmasında etkili yöntemlerdir. GPS, doğrudan aranılan şeyin konumunu gösterirken mikroçip böyle bir özellik taşımaz çünkü takip cihazı değildir. Dolayısıyla çip uygulanmış bir hayvanın anında bulunacağını söyleyemeyiz. Mikroçip sayesinde hayvanınıza ulaşmanız için, bir veterinerin, hayvan barınağının ya da bu konuda bilinçli bir vatandaşın, kaybolan hayvanı ilgili yerlere götürerek mikroçip taraması yaptırması gerekir.
Evcil hayvanınız kaybolduğunda siz ne yapmalısınız? Sahipli bir hayvanı bulan kişi büyük ihtimalle bir barınağa götürecektir. Barınakta ise hayvanın kimliği taranır ve sahibiyle iletişime geçilir. Siz de bu sırada hayvanınızın kaybolduğu çevredeki barınak ve veteriner kliniklere ulaşıp bilgi alabilirsiniz. Ayrıca sosyal medyanın gücünden faydalanarak hayvanınızın fotoğrafını paylaşabilir, mikroçip uygulamasından insanlara bahsederek hayvanınızı bulan kişinin bir barınağa teslim etmesi için çağrıda bulunabilirsiniz. Mikroçip sayesinde evcil hayvanların sahiplerine kavuşma ihtimali %50’nin üzerindedir. Hayvanda mikroçip olmadığı takdirde bu oran hayli düşer.
Konumun anında tespit edilmesini sağlayan GPS hayvanın bedenine enjekte edilemez, tasmaya yapıştırılabilir fakat mikroçip gibi zarar görmeyeceğinden emin olmak mümkün değildir. Ayrıca GPS’in sürekli çalışır durumda olması için bir pile ihtiyacı vardır. GPS kaybolan hayvanların bulunmasında bir alternatiftir fakat en güvenilir ve sağlam yöntemin mikroçip olduğunu tekrar hatırlatmak isteriz.
Mikroçip içinde evcil hayvanınızın hangi cins olduğu, yaşı, daha önce geçirmiş olduğu rahatsızlıklar, herhangi bir şeye alerjisi olup olmadığı gibi hayvanla ilgili tüm bilgiler kaydedilir. Bunun yanında hayvan sahibinin iletişim bilgileri, adresi de kaybolma durumunda sahibine ulaşılması için eklenir. Mikroçipin taranması halinde görüntülenebilecek bilgilere hayvan sahibi karar verir.
Mikroçipe kaydedilen bilgilerin doğru ve güncel olması mühimdir. Adres, telefon bilgilerinizde bir değişiklik olursa ya da hayvanınızla ilgili sağlık anlamında bir gelişme yaşanırsa bunu derhal mikroçipin veri tabanına kaydetmek için harekete geçmelisiniz. Bilgilerin güncellenmesi işlemi, mikroçip uygulamasını gerçekleştirmiş olan veteriner hekiminiz tarafından yapılacaktır. Doğrudan hekiminizle görüşebilir ya da bu işlem veteriner kliniğin internet sitesinden yapılıyorsa başvurabilirsiniz.
Dr. Pati ® Üsküdar Veteriner Kliniği, diğer bölgelerdeki klinik tecrübelerindeki hizmet kalitesini Üsküdar’da devam ettirmek için kurulmuştur.
0533 498 96 62
Barbaros Mah. Nuhkuyusu Cad. No:76 Üsküdar
Copyright by Dr. Pati ® 2020. KVK Aydınlatma Metni